Teeling Wonders of Wood Single Pot Still Virgin Chinkapin Oak

I slutet av sommaren är väntan äntligen över när den innovativa irländska whiskyproducenten Teeling lanserar sin första pot still whiskey från den nya hyllade kollektionen Wonders of Wood i Sverige. Detta är en unik whiskey lagrad på nya fat av amerikansk Chinkapin ek. Endast 300 flaskor av Teeling Wonders of Wood Single Pot Still Virgin Chinkapin Oak lanseras den 12 augusti på Systembolaget, 700 ml, 949 kr, 50%, artikelnummer: 1138401.

Vid The Teeling Whiskey Company i Dublin ligger man inte på latsidan när det gäller att komma fram med nya spännande lagringar av deras prisbelönta destillat. Ett av de senaste projekten kallas Wonders of Wood och fokuserar på ovanliga fatlagringar med träts egenskaper i fokus. Teeling Wonders of Wood Single Pot Still Virgin Chinkapin Oak heter den whiskey som lanseras i en strikt begränsad upplaga om 300 flaskor på Systembolaget den 12 augusti. Som namnet skvallrar om är det en Pot Still whiskey destillerad i Dublin av Teeling och som sedan lagrats på nya fat av amerikansk Chinkapin ek.

Denna ek som på latin heter Quercus muehlenbergii har sin hemvist i Nordamerikas centrala och östra delar. Eken bär namnet efter pastorn och botanisten Gotthilf Heinrich Ernst Muhlenberg (1753–1815) som var verksam i Pennsylvania. Whiskey lagrad på denna typ av ekfat får en elegant och kryddigt ton av bland annat svartpeppar och ekens tannin.

Pot Still whiskey är unikt för Irland och denna stil av whiskey är ursprungsskyddad och framställs genom att man använder sig av 50% mältat korn och 50% omältat korn. Denna process ger en whiskey som har brödigare och kryddigare nyanser än annan irländsk whiskey. Pot Still whiskey kom till genom att irländska destillatörer försökte undvika nya skatter på mältat korn 1785 och stilen blev omåttligt populär ända in i våra dagar.

Doft: Söta vaniljtoner med brödighet och ek.
Smak: Tropiska och kryddiga toner av banan och ingefära inlindad i sammetslen värme.
Avslut: Långt avslut av ek och choklad samt ljuvlig svartpeppar.

Produktinformation: Teeling Wonders of Wood Single Pot Still Virgin Chinkapin Oak
Storlek: 700ml
Alkoholstyrka: 50%
Pris: 949 kr
SB artnr: 1138401
Lansering: 12/8 2022
The Teeling Whiskey Company drivs av whiskypionjärerna och bröderna Jack och Stephen Teeling och är Irlands mest intressanta destilleri just nu.
Bröderna bestämde sig för att öppna upp det första destilleriet på 125 år i Dublin med målet att återigen göra Dublin och Irland världsberömd för utsökt kopparpanns-whiskey igen. Valet föll på stadsdelen ”Liberties” som tidigare var hjärtat för Dublins whiskeyindustri.

Skrivet av Michael Karlberg 1 augusti, 2022

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!