Skotska Innis & Gunn lanserar ale slutlagrad på populära Pedro Ximénez fat i strikt begränsad upplaga

Den 7 oktober släpper skotska bryggeriet Innis & Gunn en mycket speciell utgåva, en variant av deras signatur-öl ”The Original”, som har slutlagrats på spanska Pedro Ximénez sherryfat. Totalt släpps en begränsad upplaga om 30 000 flaskor på utvalda Systembolag. Innis & Gunn The Original: PX 7,1% säljs i en fin presentförpackning, har artikelnummer 1050703 och priset är 39:90 kr.

Skotska bryggeriet Innis & Gunn, känd för sina innovativa, prisbelönta fatlagrade öl, släpper i höst en specialutgåva av sitt flaggskeppsöl, ”The Original”. Denna gyllene ale på 7,1% har slutlagrats på ekfat som tidigare lagrat Pedro Ximénez sherry, därav namnet – ”The Original: PX”.

‘The Original: PX’ är inspirerad av den långvariga kärlek skottarna har för sherry som går tillbaka ända till 1600-talet, när fat med detta vin från Spanien anlände till Port of Leith i Edinburgh, Innis & Gunns hemstad.

Med detta i åtanke lät Innis & Gunn slutlagra deras ikoniska single-malt-whiskyfatlagrade ale ’The Original’, på Pedro Ximénez sherry-fat. Efter att ha vilat tre månader på dessa fat, som kom till Skottland från Montilla Moriles i södra Spanien, blev ”The Original: PX” till, en otroligt len öl full av smak.

‘The Original: PX’ har en doft av kola och vanilj med inslag av fikon och sylt, som omedelbart väcker tankar om soligare breddgrader. Toner av sultanrussin och torkad frukt kompletterar den karakteristisk maltiga, vaniljsmaken i ”The Original” och finishen är värmande, med kvardröjande sötma.

För att hedra denna specialutgåva fick den skotska samtida landskapskonstnären Emily Moore i uppdrag att skapa konstverket som finns på den medföljande presentförpackningen. Målningen är i hennes karakteristiska stil där hon använder sig av kontrasterande lager. Inspiration har hämtats från olivlundarna, som är så kännetecknande för Montilla Moriles-regionen, kombinerat med de arkitektoniska linjerna på bodegataken, mönstret på olivlöven och det naturliga träet på faten under.

Dougal Gunn Sharp, grundare och bryggmästare på Innis & Gunn, sa: ”Sherryns betydelse för Skottland går långt tillbaka i tiden och sherryfat har länge använts för att lagra whisky tack vare dess ljuvt söta karaktär och dess mängd exotiska smaker och aromer. Vårt flaggskepp The Original är lagrat på single malt whiskyfat, och vi inspirerades att bygga vidare på denna historiska skotsk-spanska koppling och lagra vårt unika öl på dessa speciella fat, vilket skapar ”The Original: PX”. Precis som att en slutlagring på dessa fat ger en otrolig whisky, har vi bevisat att samma sak kan göras med öl. För fans av The Original är ’The Original: PX’ ett underbart nytt sätt att uppleva denna redan speciella öl, samtidigt som den kommer att tilltala både whisky- och sherryälskare. Med sin värmande, söta finish är ”The Original: PX” en öl att smutta på och njuta av när hösten närmar sig.”

The Original: PX är den tredje limiterade upplagan som har släppts i Sverige under 2022. De två första, Islay Whisky Cask (Mars) och Scottish Cherry Kriek (Augusti) tog båda slut på några få veckor. Senare i år lanseras även nästa upplaga av den omåttligt populära Vanishing Point serien, VP06.

Produktfakta Innis & Gunn The Original: PX

DOFT: Karamell, vanilj, fyllig rostad malt. Inslag av sultanrussin, fikon och sylt

SMAK : Len men ändå fyllig. En läcker kola-maltkaraktär med inslag av smörig vanilj, honung och torkad frukt. I balans med en delikat lätt citrushumle.

AVSLUTNING: Värmande och mjuk kvardröjande sötma

MALT: Innis & Gunn Ale Malt, Crystal Malt och Amber Malt
HUMLE: Superstyrian
ALKOHOLHALT: 7,1%
FORMAT: 330 ml glasflaska som säljs i presentförpackning
PRIS: 39,90 kr
ANTAL: 30 000 flaskor
ARTNR SB: 1050703

Skrivet av Michael Karlberg 7 oktober, 2022

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!