Teerenpeli Distillery är nominerad till världens bästa destilleri.

Varje år organiserar IWSC (The International Wine and Spirit Competition) världens största tävling inom alkoholdrycker, och för första gången har ett finskt destilleri blivit nominerat i kategorin världens bästa whiskydestilleri, nämligen Teerenpeli Brewery & Destillery beläget i Lahtis. Deltagande i tävlingen är inget destillerierna själva kan anmäla sig till utan de måste nomineras för att delta. Vinnaren annonseras den 18 november 2020.

-För första gången har ett finskt destilleri blivit nominerat, och redan där har vi genomfört en enorm bedrift. Oavsett vad utgången i tävlingen blir så är vi nu bland världens topproducenter av whisky, säger Samuli Korhonen, verksamhetschef vid Teerenpeli Brewery & Distillery.

Redan under sommar belönade IWSC Teerenpeli med en toppnotering då Teerenpelis whisky ”Kulo” gavs 98 av 100 poäng av IWSC expertpanel. Dessutom vann Teerenpelis whisky ”Savu” guld i kategorien ”lätt rökiga whiskys” vid IWSC tävling i London. Förutom guldmedaljen så kammade Teerenpeli hem tre silvermedaljer och ett brons vid tävlingen.

-Den här medaljskörden visar att vi gör något väldigt rätt. Det handlar inte bara om en engångsgrej utan om långsiktigt arbete och professionalism. Nomineringen till världens bästa whiskydestilleri visar även att våra produkter är genuint uppskattade, berättar Samuli Korhonen.

Enligt en artikel från IWSC så visar just nu whiskyvälden upp en mycket stor och intressant spridning av destillerier i välden, och trenden med högkvalitativ whisky verkar komma från oväntade platser på whiskykartan som i detta fall Lahtis i Finland. IWSC skriver även att whisky numera produceras och lagras i mer än trettio länder, ”från México City till Melbourne, vidare till Köpenhamn och Cotswolds i England”, och såklart Lahtis. IWSC nämner även följande:

-”Det väldens whisky visar upp är den lokala kulturen, dess rötter och omgivning samtidigt som nya spännande smaker framkommer med hjälp av lokalt producerade råvaror”.

Anssi Pyysing, Entreprenör och VD för Teerenpeli företagen håller med. Han tror att vattnet och de lokala sädesslagen som är kända för sin renhet i Lahtis tillsammans med de finska traditionerna att hantera dessa, sätter en personlig och en exotisk prägel på Teerenpelis whisky.

-Finska råvaror är idealiska för framställning av whisky, och det känns fantastiskt att dessa rena och ansvarfullt odlade råvaror nu finns att hitta i finsk whisky, berättar Anssi.

Vinnardestilleriet i tävlingen blir i vanliga fall inbjudet till en stor gala i London men detta år blir det prisutdelning online, men det hindrar inte Lahtisborna från att redan nu vara rejält uppspelta.

-Den här nomineringen är Teerenpelis största prestation hitintills och väl värt att redan idag höja glaset och skåla för, fortsätter Samuli och Anssi.

Läs mer om nomineringarna här: https://iwsc.net/news/spirits/top-worldwide-whiskies

Företaget Teerenpeli är en familjekoncern baserad i Lahtis som bedriver verksamhet inom restaurang, bryggeri och destillerinäringen. Företagen ägs av Anssi och Marianne Pyysing och de  driver tio restauranger runt om i Finland samt Teerenpeli Brewey & Destillery och omsätter 14 miljoner Euro och har ca 100 anställda.

Skrivet av Michael Karlberg 4 november, 2020

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!