Belhaven Intergalactic – torrhumlad skotsk lager släpps på Systembolaget 1 mars

Skotska craftbryggeriet Belhaven, som gett svenskarna succén Belhaven Twisted Thistle IPA, lanserar nu en modern, krispigt frisk craftlager på burk med karaktärsfulla humletoner. Intergalactic Dry Hop Lager initialt humlad med Challenger, Northdown och i slutet av bryggprocessen har man torrhumlat ölet med humlesorterna Centennial-, Columbus- och Cascadehumle. IBU (International Bitterness Unit) ligger på 30. Belhaven Intergalactic lanseras på Systembolaget den 1 mars. Pris 17,90 kr, 33cl, nr 1430.

Intergalactic Dry Hop Lager är en guldfärgad lager med en fruktig doft. Smaken är välbalanserad med en lätt maltig avslutning. Ölet är baserat på en craftbryggd lager för den där krispiga friskheten. Torrhumling med Centennial-, Columbus- och Cascadehumle ger en otroligt härlig och frisk citrussmak.

Det anrika bryggeriet Belhaven ligger vackert inbäddat bland de böljande kornfälten på Skottlands östkust, strax utanför en liten stad vid namn Dunbar. Tack vare den rika tillgången på korn och vatten från en artesisk brunn är det den idealiska platsen för ölbryggning.

Den tidigast dokumenterade produktionen av öl vid Belhavens bryggeri är 1719 men troligtvis har bryggeriet existerat ända sedan 1500-talet. År 1719 tog John Johnstone över Belhaven och det var i samband med det som bryggeriet blev kommersiellt.

Efter närmare 300 obrutna år av ölbryggande på samma plats är Belhaven Skottlands äldsta bryggeri som fortfarande är i bruk. Trots sin långa historia är bryggeriet allt annat än bakåtsträvande och har i alla år varit i framkant när det gäller ölbryggningens utveckling. Detta har gjort att man gått från att vara ett i mängden av lokala småbryggerier till att idag vara ett av Skottlands mest framstående bryggerier.

Genom bryggeriets långa historia har några grundläggande punkter förblivit oförändrade; all öl bryggs på det gamla bryggeriområdet, man använder 100 % skotskt kornmalt, vattnet tas från bryggeriets egen brunn och Belhavens unika jäststam används till alla ölsorter. Även om ölen är alltigenom skotsk, från råvaror till medarbetare, har succén sträckt sig långt utanför landets gränser. Idag uppskattas ölen från Belhaven av ölentusiaster runt om i hela världen.

Från bryggeriet kommer några av Skottlands mest sålda ales, bland annat den smakrika IPA:n Twisted Thistle, friska och ljusa Craft Pilsner och den populära golfölen St Andrews Ale.

Intergalactic Dry Hop Lager

Nr: 1430
Producent: Belhaven Brewery, Skottland
Pris: 17,90 kr (+pant)
Stil: Dry hopped Lager
ABV: 5%
IBU: 30
Malt: 100% Skotsk Lagermalt
Humle: Challenger, Northdown, Centennial, Columbus och Cascade

Skrivet av Michael Karlberg 23 januari, 2017

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!