Innis & Gunn släpper fjärde utgåvan i den limiterade serien Vanishing Point

Skotska bryggeriet Innis & Gunn släpper en exklusiv Imperial Stout lagrad hela 450 dagar på amerikanska bourbonfat. Vanishing Point 04 är en smakbomb på 11% där bryggmästaren Dougal Sharp verkligen tagit ut svängarna.

20 000 flaskor av denna fylliga stout i presentförpackning kommer att förgylla Systembolagets hyllor från den 15 december. Bäst före datumet är augusti 2025 vilket indikerar att ölen går utmärkt att lagra i en sval ölkällare en god stund bortom detta årtal för den som vill. Artikelnumret är 1146101, 500 ml och pris 59:90 kr.

Innis & Gunn, en pionjär inom fatlagrad öl, lanserar nu sin fjärde utgåva i den enormt framgångsrika Vanishing Point serien; VP04.

Vanishing Point serien är resultatet av när Innis & Gunns bryggares kunskap och passion sammanstrålar med ambitionerna att skapa exceptionella öl som är både distinkta och banbrytande. De absolut bästa ingredienserna som går att få tag på, väljs ut för hand med bara en sak i åtanke – smak.

Den kraftfulla och smakrika VP04 i stilen Imperial Stout har en alkoholhalt på 11% och har lagrats på first-fill bourbonfat i hela 450 dagar. Den längre lagringstiden har gjort ölen silkeslen och gett den ett mycket stort smakdjup och en kraftig karaktär.

VP04 har allt som kännetecknar bryggeriets ’Collector Edition’ utgåvor; en small batch serie i begränsad upplaga som är unik, banbrytande och tänjer på gränserna för ölbryggning.

Vanishing Point 04 är den fjärde i raden limiterade utgåvor som Innis & Gunn släppt i Sverige under 2020. Denna öl följer i spåren av de framgångsrika lanseringarna av både VP03, Islay Whisky Cask och Quarter Cask som tidigare i år tagit slut rekordsnabbt på Systembolaget.

Dougal Gunn Sharp, grundare och Master Brewer på Innis & Gunn, säger: ”Kreativitet och originalitet ligger i hjärtat av allt vi gör och Vanishing Point 04 är ett uttryck för vår önskan att brygga gränsöverskridande, smakrik öl. VP04 är en fantastisk, balanserad och djärv öl som är fullkomligt packad till bristningsgränsen med smak. Den har mognat i first-fill bourbonfat i vårt fatlagringshus i Perth i över 10 000 timmar och vi jobbar redan nu på nästa utgåva i serien, VP05 – som lagras i single malt whiskyfat – för att sedan släppas i slutet av 2021.”

Vanishing Point 04 släpps i 20 000 exemplar på Systembolaget den 15 december. Artikelnumret är 1146101, flaskan är 500ml och pris 59:90 kr.

Produktfakta

Doft: Mustiga torkade röda frukter med massor av ek, karamell och toffee

Smak: Rostad, choklad och bränd maltkaraktär

Avslut: Behagligt fyllig karamell och värmande bourbontoner

Malt: Ale malt, roasted barley, amber malt och chocolate malt

Humle: Super styrian

ABV: 11%

IBU: 45

Format: 500ml flaska som säljs i presentförpackning

Skrivet av Michael Karlberg 15 december, 2020

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!