anCnoc släpper en rökig nyhet i mycket begränsad upplaga

Fredagen den 1 september släpps den rökiga nyheten anCnoc Peatheart Batch 3 på utvalda Systembolag. Endast 240 buteljer av denna rökiga ljust gyllene single malt på 46% är tillgängliga. Artikelnumret är 4146401, 700 ml och pris 679 kr.

anCnoc produceras på Knockdhu Distillery, som ligger i skuggan av ”Black Hill” (Knockdhu på gäliska) nära Huntly i Aberdeenshire. Det grundades 1894 av den banbrytande John Morrison, efter att han upptäckt ett överflöd av de naturresurser som behövs för att göra fin maltwhisky i området: rent källvatten och rikligt med torv och korn.

anCnoc Highland Single Malt Scotch Whisky bygger vidare på framgången med sitt prisbelönta rökiga sortiment med lanseringen av anCnoc Peatheart Batch 3, som kommer att bli en njutning för älskare av rökig whisky världen över.

anCnoc Peatheart Batch 3 lanseras den 1 september och har skapats av Knockdhu’s destillerichef Gordon Bruce och hans lilla, skickliga team i Aberdeenshire, med samma traditionella utrustning och tekniker som de använder för att göra anCnocs orökta whisky.

Deras process hyllar Knockdhus grundare genom att använda det lokalt framställda kornet rökt med Aberdeenshire torv som skulle ha definierat karaktären av whisky som gjordes när destilleriet grundades 1894.

Torven som används är sötare och högre andel trä än den mer skarpa torven som vanligtvis används för whiskytillverkning i andra delar av högländerna och öarna. Resultatet av det är att anCnocs rökiga single malts är bland de mest moderna och intressanta på marknaden idag.

Det senaste tillskottet till anCnocs prisbelönta limiterade Peatheart-serie, Batch 3, har varit efterlängtad av anCnoc-fans sedan lanseringen av Peatheart Batch 1 2017 och Batch 2 2020.

Destilleri-teamet tillverkar Peatheart med precis rätt mängd torvrökt korn och lagrar den i amerikanska ex-bourbonfat för att perfekt gifta sig med anCnocs honungssöta eleganta destillat med citrustoner och fyllig lägereldsrök.

Dessa egenskaper finns i överflöd i Batch 3, men den här gången finns det en lite mer uttalad doftande gräsighet, med bredare toner av grönt äpple och citrus som skär igenom den oljiga rökigheten.

Den senaste batchen banar också väg för ett enklare sätt att hjälpa den som köpt whiskyn att förstå nivån av rökighet i sin flaska, detta genom att ange två ppm-nivåer (miljondelar rökfenoler) både för malten och den färdiga whiskyn. Torvröken som används i produktionen ger kornet en unik fenolnivå, och för Peatheart Batch 3 specificerar anCnocs Master Blender en malt med 34 ppm. Fenoler går dock förlorade under whiskytillverkningsprocessen, så för att verkligen förstå en whiskys rökighet är det whiskyns ppm som betyder mest. När det gäller Peatheart Batch 3 är detta 13,3 ppm, vilket betyder att det är en djärv men mer mjukt rökig whisky.

Destillerichefen Gordon Bruce tror att det är kombinationen av utmärkt small batch whisky och den distinkta rökigheten hos Aberdeenshire torv som ligger bakom den globala efterfrågan på anCnocs rökiga sortiment.

Han säger: ”Jag kan inte ens räkna antalet människor som säger att de älskar whisky men som bara inte kan dricka det när det är rökigt; tills de provar anCnocs rökiga whisky. Peatheart Batch 3 är ett frestande alternativ: modern, hantverksmässig, single malt, med vår lätta, fruktiga anda med en mörk, rökig twist. Den är gjord med integritet, hantverksetik och lokala resurser som vår single malt är känd för, och erbjuder den som provar den något genuint annorlunda inom rökig whisky. Peatheart-serien är en whisky som redan har många fans, men med Batch 3 finns det några subtila skillnader och några friska toner som vi vet att den som dricker den verkligen kommer att njuta av.”

anCnoc Peatheart Batch 3 kommer i flaska om 70 cl med en alkoholstyrka på 46 %, den är icke kylfiltrerad och har sin naturliga färg.

Endast 240 flaskor finns tillgängliga i Sverige, artikelnummer är 4146401 och pris 679 kr.

Smaknoter

Färg: ljust gyllene

Doft: söt lägereldsrök och jordiga torvnoter blandas med aromer av honung och söta kryddor för att skapa en doftande, gräsig karaktär

Smak: torvrökighet spetsad med gröna äpplen och citrus, sötad med inslag av vanilj som kompletteras med en distinkt oljighet och rök som dröjer sig kvar i avslutet

Skrivet av Michael Karlberg 21 augusti, 2023

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!