Mika Jeppsson vann Imagine & Gunn med bourbonfatslagrad stout

Det skotska hantverksbryggeriet Innis & Gunns tävling Imagine & Gunn är avgjord. Mika Jeppsson från Sölvesborg kammade hem vinsten med sitt förslag på en bourbonfatslagrad Imperial Stout smaksatt med choklad, vanilj och jalapeño. Mika kommer att lansera sin öl i Sverige under 2017 och sätta sitt eget namn på etiketten.

Över 150 entusiastiska ölälskare från hela Sverige skickade in sina bidrag till tävlingen Imagine & Gunn när den öppnade i slutet av september. De tävlande fick fria händer att skapa sina egna kreativa förslag på vad deras egen specialutgåva skulle innehålla, från vilken typ av humle och malt till stilen av öl. Av de 150 bidragen nominerades sju, som gick vidare till en öppen omröstning.

Folkets röst föll på Mika Jeppssons recept, en bourbonfatslagrad Imperial Stout smaksatt med choklad, vanilj och jalapeños, som var en klar favorit och vann med 33,9% av rösterna i tävlingen. Den limiterade ölen lanseras i en upplaga om 40 000 flaskor på Systembolaget över hela landet under 2017.

– Folket har gjort sitt val, ett djärvt och modigt val. Bryggning med jalapeños är verkligen okonventionellt, men det är anledningen till att jag är så glad över att få träffa Mika och tillsammans få göra hans idé till verklighet säger Dougal Sharp, grundare och bryggmästare Innis & Gunn.

Mika Jeppsson, från Sölvesborg i Blekinge, är 43 år och arbetar som högstadielärare i matematik och NO. Öl är ett stort intresse och han har smakat på över 1 600 sorter. På fritiden brygger han dessutom eget öl.

mika-jeppsson-solvesborg

– Det är en dröm som har gått i uppfyllelse. Jag är jätteglad att så många gillade mitt förslag och jag hoppas de som röstat på mig inte blir besvikna när de testar resultatet i vår, säger Mika Jeppsson.

– Mika mötte hård konkurrens, men det verkar som det svenska folket vill ha lite sting i nästa specialutgåva. Jag hoppas att tävlingen har inspirerat öldrickare, men också andra bryggerier i Sverige för att skapa och hitta smakrik, innovativ och okonventionell öl, säger Dougal Sharp.

Mika kommer i början av nästa år resa till Innis & Gunns nybyggda bryggeri i Perth, Skottland. Tillsammans med bryggmästare Dougal Gunn Sharp och hans team på Innis & Gunn kommer de förfina receptet, brygga ölen och utforma förpackningen som också kommer bära Mikas namn.

Sverige är det enda landet som fått möjligheten och förtroendet att skapa en öl. Förra gången, 2013, vann Nicholas Karlsson från Färjestaden med sin öl Karlssons Choice. Upplagan om 40 000 flaskor sålde snabbt slut på Systembolaget och blev ett samlarobjekt. Totalt röstade 2733 personer och röstningen avgjordes på Facebook.

Här är finalisternas ölförslag med respektive placering:

1. Mikas öl – Imperial stout lagrad på bourbonfat med choklad, vanilj och jalapeño, Mika Jeppsson, Sölvesborg.

2. Eva Charlottas öl – Mustig och lite sötare stout lagrad på ginfat med apelsinskal, kanel och kardemumma, Eva Charlotta Yngström Dunell, Stockholm.

3. Tinas öl – Pale Ale lagrad på sherryfat med äpplen och en touch av kanel, Tina Danielsson, Ljungby.

4. Freds öl – Medelmörk öl med smak av rökig whisky och soltorkad chili, Fred Nordelöf, Västerås.

5. Andreas öl – Ekfatslagrad, humlig IPA med smak av enbär och granskott, Andreas Sellstedt, Umeå.

6. Pontus öl – Wee Heavy lagrad på brandyfat, Pontus Lindmark, Lund.

7. Olles öl – Ekfatslagrad red ale med massor av körsbär, Olle Rhodin, Lidköping.

Vi önskar alla deltagarna ett stort grattis och ett extra stort grattis till Mika Jeppson från Sölvesborg.

Finalisterna i Imagine & Gunn utsågs av juryn:

Dougal Sharp – Bryggmästare på Innis & Gunn
David Ask – Marknadschef på Ölkollen / TOMP BEER WINE & SPIRITS AB
Emma Andersson – Chefredaktör på Allt om Whisky

Om Innis & Gunn

Historien om Innis & Gunn startade 2002. En världsledande whiskyproducent ville göra en whisky med smak av ale och bryggmästare Dougal Sharp får uppdraget att skapa en maltig skotsk ale och lagra den på ekfat. Tanken är att alen ska skänka faten karaktär för att i sin tur ge whiskyn smak av ale vid slutlagringen. Whiskyn lanseras och blir snabbt en succé. Flera månader senare och massvis med bortkastad ale senare får Dougal Sharp höra att de anställda fyller flaskor med ölet som tidigare slängts bort. Arbetarna hade upptäckt det som ingen annan tänkt på – ölet var fantastiskt. I augusti 2003 lanserades Innis & Gunn Oak Aged Beer.

Innis & Gunn har sedan 2003 vunnit en mängd utmärkelser för sitt unika utbud av ekfatslagrad öl. Innis & Gunn finns i över 20 länder och är den näst största leverantören av fatöl inom brittisk export, den mest importerade av ale-varumärket i Sverige. Företaget har 50 anställda och har varit känt för sitt bidrag till industrin genom att vinna IGD Outstanding Small Business of the Year Award 2013 och fått två utmärkelser i Queen´s Awards för företag inom internationell handel. I år kommer företagets prisbelönta bar- och restaurangkoncept The Beer Kitchenlanseras över hela Storbritannien.

Skrivet av Michael Karlberg 30 november, 2016

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!