Skotska Innis & Gunn lanserar syrlig Scottish Cherry Kriek i strikt begränsad upplaga

Den 26 augusti släpper skotska bryggeriet Innis & Gunn för andra året i rad en mycket speciell utgåva, en modern twist på en klassisk belgisk kriek, nämligen Innis & Gunn Scottish Cherry Kriek. Detta syrliga öl är lagrat på speciellt utvalda ekfat under tre månader och är fylld med utsökt smak av lokalproducerade körsbär. Totalt släpps en begränsad upplaga om 2 500 flaskor som väntas ta slut fort på Systembolagets hyllor. Innis & Gunn Scottish Cherry Kriek 5,1% säljs i en fin presentförpackning, har artikelnummer 1039203 och priset är 39:90 kr.

Lanseringen av Innis & Gunn Scottish Cherry Kriek är en hyllning till den fantastiska kvalitet som skotska råvaror besitter. Ölet är fatlagrat och smaksatt med härligt mogna körsbär som odlats och plockats bara några minuter från deras bryggeri i Perth.

Historien bakom detta öl är att det skapades efter att Innis & Gunns bryggmästare, Dougal Gunn Sharp, blivit inspirerad av de härligt smakrika skotska körsbären han provade från en odlare vid namn Thomas Thomson i Blairgowrie, Skottland.

Efter att ha besökt Thomas gård med avsikt att köpa några liter jordgubbar, kom Dougal istället därifrån med en beställning på sisådär två ton av deras härligt mogna söta körsbär. Han hade blivit helt överväldigad av dess smak och fascinerad av tanken att han minsann skulle överföra den till en öl.

Det resulterande i Innis & Gunn Scottish Cherry Kriek, ett öl på 5,1% som har fått mogna långsamt under tre månader i skotska whiskyfat för att utveckla ett smakdjup och en utsökt balans av mogna söta körsbär, inslag av ek och en uppfriskande syrlig finish.

Ölet är magentafärgat, en aning hazy och elegant skummande. Det har en riklig doft av körsbär, tillsammans med toner av vanilj, krydda och ek, vilka alla sedan följer med in i smaken. Ölet är uppfriskande och ett idealiskt sätt att skåla in de mörkare höst och vintermånaderna.

Dougal Gunn Sharp, bryggmästare på Innis & Gunn säger:

”Idén till denna Kriek kom till genom kärlek vid första bettet efter att ha smakat Thomas Thomsons fantastiska skotska körsbär. Jag besökte Thomas gård på väg hem från bryggeriet en dag i juni förrförra året för att köpa lite jordgubbar och lämnade sen med även två ton körsbär helt oplanerat. Det är körsbären från Thomas gård som gett detta öl en sån fantastiskt härlig smak.

På Innis & Gunn förnyar vi oss ständigt och strävar efter att göra kvalitets öl med premiumkänsla som folk genuint tycker om. Kriek är ett grymt exempel på vad man kan åstadkomma när man kombinerar lokalproducerat med talangfulla människor”

Så få som 2 500 flaskor Scottish Cherry Kriek kommer att finnas tillgängliga på utvalda Systembolag från och med fredagen den 26 augusti. Den kommer i 330 ml flaska i en fin presentförpackning.

Produktfakta Innis & Gunn Scottish Cherry Kriek

DOFT: Fylld med söt körsbärsdoft, vaniljnoter, krydda och ek

SMAK : Moget körsbär, vaniljsötma, fylliga toner av ek med en syrlig balans

AVSLUTNING: Ren, balanserad och uppfriskande

MALT: Ale malt, nakenhavre

HUMLE: Aurora

ALKOHOLHALT: 5,1%

FORMAT: 330 ml glasflaska som säljs i presentförpackning

 

Om Innis & Gunn: www.innisandgunn.com

Sedan starten 2003 har det skotska bryggeriet Innis & Gunn vuxit till att bli ett av Storbritanniens mest framgångsrika hantverksölföretag. Med hjälp av innovativa tekniker inklusive ekfatslagring brygger Innis & Gunn flera prisbelönta öl inklusive flaggskeppet ‘The Original’ och Skottlands bästa lager, ’Innis & Gunn Lager Beer’. Innis & Gunn är det tredje största hantverksölmärket i dagligvaruhandeln i Storbritannien och det största importerade hantverksölet i Kanada. I Sverige är dom det tredje största importerade Ale varumärket på Systembolaget. I bryggeriets portfölj finns också en rad IPA:s och varje år släpper de en serie av öl i begränsad upplaga som visar upp deras kvalitet, innovation och hantverk.

Skrivet av Michael Karlberg 10 augusti, 2022

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!