Dubbelt upp från skotska rekorddestilleriet Tomintoul!

Tomintoul Seiridh Single Malt Whisky och Tomintoul Single Malt Whisky 16 Years Old är nu på ingång till Systembolagets beställningssortiment och här vankas det guldvinnande skotsk maltwhisky från hjärtat av Speyside. Tomintoul Seiridh Single Malt Whisky 40% kommer på 700ml butelj, kostar 479 kr och har artikelnr. 8067101. Tomintoul Single Malt Whisky 16 Years Old 40% kommer också på 700ml, har artikelnr. 8330601 och kostar 649 kr.

Om du följer floden Spey i det underbart gröna hjärtat av Skottland som kallas Speyside, så kommer floden att dela sig i närheten av staden Ballidalloch. Om du sedan fortsätter längs med den östra floden som heter Avron kommer du efter ungefär en mil att nå fram till det mycket vackert belägna destilleriet Tomintoul. Detta destilleri grundades 1964 av de i Glasgow baserade whiskyhandlarna Hey & Macleod och W. & S. Strong. Tomintoul har genom åren bytt ägare ett par gånger men är sedan år 2000 i whiskyproducenten Angus Dundees goda händer.

År 2009 togs Tomintoul upp i Guinness Rekordbok genom att buteljera världens största whiskyflaska på måttliga 105,3 liter med 14-årig malt whisky. Detta är ytterligare ett exempel på den hantverksskicklighet som finns hos Tomintoul.

Tomintoul Distillery

Tomintoul Seiridh Single Malt Whisky är en bourbonfatslagrad whisky som fått en avslutande lagring på first fill Sherry Olorossofat vilket ger den en mycket djup bärnstensfärg samt en doft av malt och röda bär. I smaken finner man rostade nötter, smörkola och nejlika samt i avslutet: apelsin och kaffe. Namnet Seiridh kommer från gaeliskans ord för sherry vilket uttalas ”shehree”.

I Tomintoul Single Malt Whisky 16 Years Old finner man precis det man söker i en Speyside-whisky där alla bitar faller på plats. Eleganta gröna dofter i form av nyslaget gräs och gröna blad samt fudge. Smaken är mycket väl balanserad mellan mandlar, nyrostat bröd och en intensiv gräddighet med toner av brynt smör. Detta är ett skolboksexempel på hur man producerar klassisk whisky i Skottlands mest kända whiskyregion och Tomintoul Single Malt Whisky 16 Years vann guld i kategorin ”Speyside Single Malt 13–18 YO” vid The Scotch Whiskey Masters 2020.

Dessa två whiskys finns nu att beställa via Systembolaget.

Produktfakta Tomintoul Seiridh Single Malt Whisky

Doft: Rejäl maltighet med inslag av röda bär.

Smak: Distinkt kryddighet nötighet med smörkola och nejlika.

Avslut: Generöst med apelsin och kaffe.

Storlek: 700 ml

Alkoholstyrka: 40%

Pris: 479 kr

Systembolagets artikelnr: 8067101

Produktfakta Tomintoul Single Malt Whisky 16 Years Old

Doft: Gröna blad, fudge, gräs och vanilj.

Smak: mandlar, nyrostat bröd, smörkola.

Avslut: Lång och komplex med gräddiga toner och brynt smör.

Storlek: 700ml

Alkoholstyrka: 40%

Pris: 649 kr

Systembolagets artikelnr: 8330601

Skrivet av Michael Karlberg 16 april, 2021

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!