Teeling Renaissance Series 5 Single Malt Whiskey Calvados Cask 18 Years Old, irländsk whiskey i toppklass med fransk touch.

Nu kommer den! Femte upplagan av Teelings Renaissance serie landar in på Systembolagets hyllor den 25 mars i begränsad upplaga om 240 exklusiva flaskor. Teeling Renaissance Series 5 Single Malt Whiskey Calvados Cask 18 Years Old, 46%, 70 cl, 1399 kr, art. nr 4111101.

Renaissance serien, som lanserades 2019, är utformad för att fira den globala renässansen av Teeling, Dublin och irländsk whiskey. Renaissance Series femte tappning följer efter de hyllade fyra prisbelönta tidigare utgåvorna som vunnit guld vid både International Wine and Spirits Competition 2020 och Irish Whisky Masters 2020. Som i de tidigare utgåvorna av denna serie jobbar man här med det äldre lagret av högklassig whiskey som Teeling besitter.

Renaissance Series är en viktig del av Teeling Whiskeys utbud av prisbelönta irländska whiskey, som har vunnit nära 300 internationella utmärkelser under de senaste sju åren, inklusive titeln ”världens bästa single malt” vid World Whiskys Awards 2019.

I denna, den femte utgåvan i Renaissance serien, så har man återigen valt ut exceptionell whiskey från Teelings lagerhus som tidigare lagrats på ex-Bourbonfat. Vidare har whiskeyn fått slutlagrats på fat som tidigare innehållit Calvados från norra Frankrike.

Calvados produceras i området med samma namn i norra Frankrike och framställs genom att man pressar äpplen från områdets ca 7 miljoner äppelträd som sedan jäses till en cider. Sedermera destilleras cidern i kolonpanna eller enkelpanna beroende på område och stil men det är alltid en blandning mellan några av de 800 olika äppelsorter (och ibland päron) som växer i området. Det färdiga destillatet på ca 70% alkohol lagras på mycket stora fat med högre syretillförsel för att dämpa fatkaraktären men även på mindre ekfat för högre intensitet.

De fat som används till lagringen av Teeling Renaissance Series 5 Single Malt Whiskey Calvados Cask 18 Years Old kommer från väletablerade producenter i Calvadosområdet med hög klass på sina ekfat. Som en kuriositet kan nämnas att det går åt 18 kg äpplen för 13 liter cider som resulterar i en liter 70% sprit.

Doft: Kanderade äpplen i ljuvlig harmoni med kryddig kanel och mint samt varma päron.

Smak: Varma toner av sultanrussin, rosépeppar, jasmin och äppelpaj.

Avslutning: Långt avslut med välbalanserade tanniner samt lönnsirap och torkade körsbär.

Produktinformation: Teeling Renaissance Series 5 Single Malt Whiskey Calvados Cask 18 Years Old

Storlek: 700ml

Alkoholstyrka: 46%

Pris: 1399 kr

SB artnr: 4111101

Lansering: 25 mars 2022

 

The Teeling Whiskey Company drivs av whiskypionjärerna och bröderna Jack och Stephen Teeling och är Irlands mest intressanta destilleri just nu.

Bröderna bestämde sig för att öppna upp det första destilleriet på 125 år i Dublin med målet att återigen göra Dublin och Irland världsberömd för utsökt kopparpanns-whiskey igen. Valet föll på stadsdelen ”Liberties” som tidigare var hjärtat för Dublins whiskeyindustri

Skrivet av Michael Karlberg 20 mars, 2022

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!