Finsk midsommar med Teerenpeli

En av många traditioner som Sverige och Finland delar är midsommar, på båda sidor Östersjön firas sommarens ankomst med mat, dryck och vänner. Häng med och fira finsk midsommar med Teerenpeli KASKI Sherry Cask Single Malt Whisky och upplev whisky i världsklass i samklang med den omgivande naturen och sommarens antågande.

En traditionell finsk midsommar påminner till stor del om en helt vanlig svensk midsommar, alltså bör följande ingå: regn, sol, mygg, vänner, mat och dryck. Där är vi mycket lika varandra men det finns även vissa saker som skiljer sig som till exempel brukandet av midsommarstång eller majstång. Det är något som vanligtvis inte förkommer på samma sätt i Finland förutom på västkusten i de mera svensktalande områdena. Självklart ingår även lekar och plockandet av blommor till dekoration i både hår och på bordet i det finska midsommarfirandet.
En annan sak som är ett måste i stället för en midsommarstång är midsommarbrasan, den är mycket viktig och symboliserar sommarens återkomst och den ska brinna natten lång vilket då blir en naturlig del av firandet att samlas runt och måhända avnjuta en whisky.

Teerenpeli Distillery i Lahtis i Finland tar fasta på detta faktum kring eldens betydelse genom sin serie med prisbelönt single malt whisky bestående av KULO – eld, SAVU – rök och KASKI som betyder svedjebruk, vilket är en lång tradition djupt rotad i den finska folksjälen. KASKI kommer från Teerenpeli Distillery som grundades 2002 i staden Lahtis och KASKI Sherry Cask Single Malt Whisky har hänfört whiskyvärlden sedan dess. När efterfrågan blev större på Teerenpelis produkter så byggdes ett nytt destilleri strax utanför stadskärnan 2015. Detta destilleri visar att med finsk sisu, skotska pannor och yrkesskicklighet kan man uträtta under. Teerenpeli är destilleriet som gått från klarhet till klarhet, från okänd till världskänd och sedan IWSC krönte dem till årets whiskyproducent 2020 har de nu helt klart nått stjärnstatus.

KASKI är ett sherryfatslagrat finskt lejon med en rejäl fruktighet och toner av torkad frukt och plommon samt en tydlig rökighet vilket är som handen i handsken för de svenska whiskykonsumenterna. Sherryfaten känns verkligen i denna genuint komponerade single malt.

Teerenpeli Kaski Sherry Cask Single Malt Whisky
Storlek: 500 ml
Alkoholstyrka: 43%
Pris: 549 kr
SB artnr: 45602

Teerenpeli KULO Single Malt Whisky
Storlek: 500 ml
Alkoholstyrka: 50,7 %
Pris: 749 kr
SB artnr: 5021602

Teerenpeli SAVU Single Malt Whisky
Storlek: 500 ml
Alkoholstyrka: 43,0%
Pris: 599 kr
SB artnr: 5022702

Teerenpeli 10 Years Old Single Malt Whisky
Storlek: 500 ml
Alkoholstyrka: 43%
Pris: 950 kr
SB artnr: 8491902

Skrivet av Michael Karlberg 22 juni, 2022

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!