Inför En Öl- och Whiskymässa i Göteborg

Till helgen är det dags för En Öl- och Whiskymässa i Göteborg. Det blir fjärde året i rad som mässan, vilken lockar omkring 20 000 personer, arrangeras i Göteborg. På mässan hittar du massor med trevliga öl-, whisky- och cidersorter hos hundratals utställare.

Här tipsar vi om några saker du inte vill missa i Göteborg i år.

 

På Chimay-provningen på fredagen så är det sverigepremiär för Chimay Blue Oak Aged Vintage 2016.

Strax utanför den lilla byn Chimay i södra Belgien hittar man klostret Notre Dame de Scourmont. Här har det anrika trappisbryggeriet Chimay producerat öl i mer än 150 år.

Tillsammans med importören TOMP arrangerar Ölkollen en provning med trappistikonen Chimay.

Chimay Blue “millésime” Oak Aged Vintage 2016 är en strikt limiterad upplaga som du som gäst blir den första i Sverige att prova!

 

Ännu en sverigepremiär du inte vill missa är ett besök hos Munkebo Mikrobryg.

Munkebo Mikrobryg är ett danskt microbryggeri med djupa rötter i den danska bryggtraditionen. Trädet i Munkebos loggo är ”Yggdrasil” hämtat ur den fornnordiska mytologin, vilket är huvudtemat  och formspråken i samtliga ölsorter från Munkebo.

Bakom Munkebo Microbrewing ligger Claus Christensen som har lång erfarenhet som brewmaster både i Danmark och Bayern i Tyskland. Claus, har en magisterexamen i biologi vid Köpenhamns Universitet och är otroligt intresserad i microbiologin bakom ölet och vad som sker före, under och efter bryggprocessen.

Bland annat har han tagit fram en egen jästsvamp för bryggning vilket är ytterst svårt. Claus och hans Munkebo har vunnit massor av fina internationella utmärkelser för sin öl och har erövrat ett flertal Danmarks-mästerskap och även Skandinaviska-mästerskap i ölbryggning. Sammantaget har Claus vunnit 21 olika medaljer och priser under de senaste 4 åren.

Tillsammans med Munkebo håller Ölkollen en provning på lördagen.

 

Innis & Gunn presenterar ett nytt samlarobjekt.

Det ryktas om att det ska finnas en ny Innis & Gunn-öl som tydligen ska vara något för samlaren.Varje år släpper Innis & Gunn limiterade upplagor av olika slag. Nu är det dags igen och vi tänker inte missa den.

Även Innis & Gunn håller provningar på mässan.

Innis & Gunn Masterclass – fredag

Innis & Gunn Masterclass – lördag SLUTSÅLT

 

Prisutdelning i öltävlingen på fredagen.

Öltävling är det givetvis i år igen. Ca 400 öl deltar i tävlingen, och att IPA är fortsatt populärt kan konstateras i antalet inlämnade öl.

– Det kommer att bli en spännande prisutdelning på fredag, direkt när mässan öppnar, säger Fredrik Berggren, tävlingsledare.

Nytt betalningssystem.

På mässan får besökarna dofta och prova på många spännande drycker och i år går mässan över till ett helt nytt betalsystem i stället för tidigare års kuponger. Vid ankomst byter besökarna sin biljett mot ett kort som de laddar på med valfri valör och sedan betalar med i de olika montrarna.

– Det bästa med den nya lösningen är att besökaren kan förbereda allt hemma och därigenom slippa köande till mässans försäljningsställen. Väl på plats kan de självklart fylla på sitt kort, antingen i någon av servicediskarna eller via mobilen med betalkort eller swish, säger Tommy von Brömsen, Svenska Mässan.

 

Stanley Wong är en av arrangörerna bakom mässan i Göteborg.

 

Med kort tid kvar till En Öl & Whiskymässa – kan du redan nu skvallra om vad vi har att vänta oss på mässan?

Det har startas många nya små bryggerier i Sverige och många av dem kommer till vår mässa nästa år. Vi kommer också att lansera ett antal nya spännande provningar, som till exempel surölsprovningar.

Stanley Wong

Stanley Wong

Vilken är den stora öltrenden just nu och vilken tror du blir nästa?

Ipa:n är ju fortsatt populär, men suröl och belgisk öl kommer mer och mer. Men på längre sikt tror jag att centraleuropeisk traditionell lager kommer att få en comeback.

Skrivet av Michael Karlberg 21 april, 2016

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!