Hur Bourbon whiskey fick sitt namn.

Bourbon är inte bara en fantastiskt god typ av whiskey utan även en plats som bär samma namn och är ursprunget till begreppet Bourbon. Men hur fick det då namnet kan man undra? Jo, så här ligger det till.

Området Bourbon är en hyllning till den franska kungen som hjälpte till på de Förenta Staternas sida under frihetskriget mot engelsmännen 1775 till 1783.

Den franska kungen Louis den 16:e var en mäktig partner till de Förenta staterna och han tillhörde kungahuset Bourbon, som varit en stor del av Europas kungahus sedan 1200-talet. Bourbonerna hade förgreningar i Spanien, Luxemburg och delar av Italien vilket gjort dem till en enorm maktfaktor. Den franska kungen hjälpte till med hemligt bistånd i kampen mot sin svurna fiende England som ville behålla makten och beskatta de amerikanska kolonierna.

Skottar, irländare och engelsmän slog sig ner i ett område i delstaten Virginia runt 1785 som fick namnet Bourbon i Fayett County, men blev en del av delstaten Kentucky då den bildades 1792. En av personerna som fransmännen hade på plats på andra sidan havet var Markis de Lafayett och han bidrog mycket till segern över engelsmännen, så självklart skulle även han hedras.

I det område som kallades Bourbon County hade man under slutet 1700-talet börjat destillerat whiskey på främst majs, och den drycken började kallas Old Bourbon i folkmun för att särskilja den mot whiskeyn som producerades i Pennsylvania av råg som kallades Monongahela. Dessutom lagrades Bourbon på ekfat vilket även det kan ha gett upphov till tillägget Old. Längs Ohiofloden skeppades whiskeyn söderut och populariteten ökade stadigt och snart kallades så gott som all whiskey Bourbon.

En av de tidiga whiskeypionjärerna var baptistpastorn Elijah Craig som anses var den första i Bourbon County att destillera sprit på majs, men titeln om att vara först är det dock många som gör anspråk på.

 

En annan intressant historia är mötet mellan USA:s sändebud i Frankrike under frihetskriget Benjamin Franklin (ja, ni vet han med elektriciteten) och svenska sändebudet på plats i Paris för tiden Gustaf Filip Creutz. De två skrev den 3:e april 1783 på det svensk-amerikansk vänskaps- och handelstraktatet, vilket kanske ligger till grunden för vårt nutida intresse för Bourbon?

Om man vill prova spännande Bourbon i olika stilar så rekommenderar vi följande:

Larceny Kentucky Straight Bourbon, en whiskey som både sticker ut i smak och historia. Spännande läsning om den finns på olkollen.se

Evan Williams Kentucky Straight Bourbon Bottle-In-Bond Whiskey, en sann Bourbon I dess rätta bemärkelse som dessutom uppfyller statliga krav på kvalitet.

Elijah Craig Small Batch Kentucky Straight Bourbon, en riktig klassiker inom Bourbon och en hyllning till både whiskeystilen och personen bakom namnet.

Rittenhouse Straight Rye Whisky 100 proof, kan man testa om man vill ha en kraftigare whiskey som är mera i den gamla stilen från Pennsylvania.

Skrivet av Michael Karlberg 10 november, 2020

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!