Flaska eller burk – vilket är bäst för din öl?

Vad är det för skillnad på öl i flaska och i burk? Vi tar oss en titt på om det verkligen spelar någon roll. Många vill dricka sin finaste öl ur flaska och anser kanske att burken knappt duger till den billigaste ölen. Idag finns det många goda öl på burk och fördelarna med att tappa ölet på burk är många.

Hur är det med skillnaden i smak? Om detta tvistar de lärde som man brukar säga. Många tycker att det smakar annorlunda när man dricker ur burk och varför det skulle vara så råder det olika meningar. En förklaring är att aluminiumet i sig ger en bismak, men nuförtiden ska burkarna tillverkas på ett sätt som gör att det inte finns någon bismak. I dessa tider görs det dessutom alldeles för många goda öl på burk för att man skulle undvika dessa.

Fördelarna med burk är väldigt många. En burk kyls snabbare än en flaska och en kall öl är ju som vi alla vet betydligt godare än varm öl. Det är betydligt lättare att transportera burköl, vilket gör det enklare för både bryggeriet och för dig som kund.

Eftersom burken också tar mindre plats än en flaska gör att den blir enklare att lagra. För bryggerierna och krogarna är detta såklart en stor fördel. Den största fördelen med burken är att den är helt befriad från både solljus och syre då den är helt tät, vilket förhindrar att ölen blir förstörd.

Självklart finns det fördelar med flaskan också. För det första ger flaska ett bättre intryck, det känns betydligt trevligare att ställa fram en flaska på finmiddagen. Har du köpt öl som du vill lagra så görs det med fördel i glasflaska. Ölen lagras på samma sätt som vin, svalt och mörkt, men alltid stående.

Tidigare ansågs aluminiumburkarna ge en viss bismak om de lagrades länge. Nu har det kommit nya moderna burkar som inte ska ge bismak. En flaska kan enkelt tvättas och återfyllas vilket inte en burk kan.

För bryggerierna är det en stor kostnad att använda sig av burk då det ofta innebär att de måste köpa ganska stora kvantiteter av tomma burkar. Det kan vara svårt för de små bryggerierna då de oftast har ont om utrymme ändå.

Skrivet av Michael Karlberg 20 april, 2017

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!