Teeling Brabazon 3 – unik 14-åring slutlagrad på Pedro Ximénez Sherry Cask

Den 1 september släpps en strikt begränsad upplag av en mäktig Pedro Ximénez (PX) Sherry Cask whiskey på Systembolaget. Teeling Brabazon 3 limited edition har slutlagrats på PX fat från en Jeres bodega med anor från 1729. Faten som använts till Brabazon har lagrat Sherry sedan 1918! Med Brabazon Series 3 har Teeling´s skapat en riktigt häftig whiskey som alla fans av sherryfatslagrade alster kommer att älska. Alkoholhalten ligger på maffiga 49,5% vilket ger hela anrättningen en extra knuff i rätt riktning. 1000 flaskor (10%) av den totala upplagan på 10 000 flaskor Brabazon 3 kommer till Systembolaget vilket gör Sverige till en speciellt utvald marknad för bröderna Teeling och deras hyllade irländska craftdestilleri. Brabazon 3 kommer att kosta 999 kr på bolaget. Nr. 11342.

Teeling Whisky Brabazon-buteljerna hyllar kombinationen av traditionellt och modernt och serien representerar mycket unika och intressanta irländska whiskeybuteljeringar. Med Brabazon 3 har Teeling arbetat med en unik och högkvalitativ, familjeägd spansk vingård i det berömda Jerez-området i Spanien med anor från 1729. I över 300 år har de specialiserat sig på druvan Pedro Ximénez och Teeling lyckades hämta hem några riktigt gamla fat från som har använts sedan 1918 i bodegan. Dessa sällsynta PX-fat fylldes med Teeling Single Malt whiskey som destillerades 2005. Whiskey är en finish som lagrat över tre år på PX-faten för att ge hela whiskeyn smak och karaktär. Resultatet är verkligen en unik whiskey packad med toner av fikon, karamelliserad frukt och samtidigt är smaken balanserad och angenäm.

Naturligtvis är whiskeyn inte kylfiltrerad eller på något annat vis uppfärgad med sockerkulör, precis som all whiskey från Teeling Whisky– The Spirit of Dublin.

Bakgrunden till namnet Brabazon

Familjen Teeling har skapat whiskey sedan 1782. 2015 återvände man till sina rötter i Liberty-området och Newmarket i hjärtat av Dublin. Det finns en annan familj som också är synonymt med området kring Newmarket. Mellan 1500-talet och 1800-talet dominerade familjen Brabazon över detta område i Dublin och det var William Brabazon, the third Earl of Meath, som fick rätten att etablera den stora handelsplatsen Newmarket. Området blev snabbt en traditionell och industriell förort fullt av bryggerier, destillerier och handel av olik jordbruksprodukter. Den kommersiella karaktären lockade generationer av hantverkare till området, inklusive Walter Teeling, som 1782 byggde det första Teelingdestilleriet i Newmarket. Teeling Brabazon Series är en hyllning till familjen Brabazon.

Fakta om Teeling Irish Whiskey Distillery:

The Teeling Whiskey Company drivs av whiskypionjärerna och bröderna Jack och Stephen Teeling och är Irlands mest omtalade destilleri just nu.

Bröderna bestämde sig för att öppna upp det första destilleriet på 125 år i Dublin med målet att återigen göra Dublin och Irland världsberömd för utsökt kopparpanns-whiskey igen. Valet föll på stadsdelen ”Liberties” som tidigare var hjärtat för Dublins whiskeyindustri. Här har man byggt upp ett nytt craft destilleri från grunden med målet att skapa fantastisk whiskey och att återuppliva arvet från tiden då Irländsk whiskey var som bäst.

The Teeling Whiskey Company är Irlands ledande, familjeägda och oberoende whiskeyproducent och har fått otroligt fina recensioner för sin whiskey på flertalet internationella whiskytävlingar.

Skrivet av Michael Karlberg 12 augusti, 2020

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!