Klosterölet Steenbrugge Blanche släpps på Systembolaget i juli.

Varje bra öl har en historia. Varje berättelse har en hjälte. Detta gäller också för Steenbrugge Blanche. Hjälten i detta öl är St. Arnoldus, ölbryggarnas skyddshelgon. Enligt legenden ska St. Arnoldus räddat många liv i den mörka medeltiden genom att uppmuntra sina församlingsbor att dricka öl istället för förorenat vatten. Gärningar som inte bara gav honom hans helighet, utan också ett öl som skapades speciellt till hans ära. Klosterölet Steenbrugge Blanche är ett veteöl bryggt med en unik örtblandning som ger ölet en karaktäristisk smak. Släpps på Systembolaget den 8 juli i en begränsad upplaga, pris 17,90 kr, 33cl, art. nr. 1164103.

Klosterölet Steenbrugge Blanche är ett veteöl bryggt med 40 % omältat vete och 60 % malt. Ölet har en uppfriskande smak och en fruktig, lätt rökt jäsningsarom i kombination med den subtila Brugge-örtblandningen ”gruut”, med tonvikt på koriander och curaçao. Öl med hög jäsning.

Hemligheten med Steenbrugges klosteröl är den unika ”gruut”-blandningen av örter och kryddor, som ger ölet dess utsökta smak. Varje stad hade förr sitt eget öl, var och ett med en egen individuell karaktär. I Brygge bestämdes denna karaktär av en blandning av örter och kryddor som bryggare var tvungna att köpa från stadens ört- och kryddaffär, känd som ”Gruuthuse”. Jan van Brugge och hans arvingar som senare ändrar sitt namn till Van Gruuthuse, hade monopol på försäljningen av ”gruut” i staden Brugge. Ett monopol som sträckte sig långt in på 1500-talet. Gruut är föregångaren till humle och en gammaldags blandning av örter och kryddor som användes för att smaksätta ölen.

I Steenbrugge Blanche fortsätter denna medeltida tradition. Steenbrugge Blanche är jäst med sin egen Steenbrugge-jäststam med hög jäsning, vilket ger en fenolisk rökarom tillsammans med en märkbar fruktighet.

Steenbrugge Blanche

Typ: Veteöl

Arom: Fruktig, lätt rökt jäsningssmak.

Smak: Färskt apelsinskal, vete, koriander, curacao

Abv: 5%

EBU: 11

Pris: 17,90 kr

Art. Nr: 1164103

Release: 8 Juli 2022

Skrivet av Michael Karlberg 29 juni, 2022

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!