The whiskey rebellion – Whiskeyupproret

Whiskeyuppror. Känn på ordet, det doftar historia och en hel del sprit som om någon av en anledning känner att det är värt att göra motstånd mot någonting. Så är det i det här fallet och vi får förflytta oss en bra bit bakåt i tiden nämligen åren efter att Amerikas Förenta Stater grundats i slutet av 1700-talet.

Amerikas Förenta Stater vann slutligen över engelsmännen 1783 men hade under tiden kriget pågick dragit på sig en rätt rejäl statsskuld på ungefär 79 miljoner dollar vilket i dagens värde skulle vara nästan 2 miljarder dollar. Detta måste man ju råda bot på och finansministern Alexander Hamilton hade en idé. Varför inte prova att beskatta en vara producerad inom landets gränser? I detta fall alkohol som till stor del också användes som valuta då det inte fanns ett fullt utbyggt bankväsende i den västra delen av landet som sträckte sig till fram till Mississippifloden efter ett avtal med Frankrike. Whiskyns popularitet hade även vuxit för att ersätta den tidigare favoriten rom.

Så Hamilton skred till verket och 1791 klubbades en ny lag om beskattning på all alkohol producerad i landet vilket självklart gjorde folk mycket ilskna. För det första gynnades de stora producenterna på östkusten för de hade råd att betala en fast avgift på sex cent per gallon (3,78L) medan de ej så kapitalstarka mindre producenterna fick betala skatt per gallon whiskey de kunde producera på nio cent.

Självklar försökte man lösa det hela politiskt men den 11 september 1791 blev en skattetjänsteman med uppdrag att driva in skatt på whiskey rullad i tjära och fjädrar i Washington County och även den man från rättsväsendet som skulle föra gärningsmännen till rätta gick samma öde till mötes.

Det hela eskalerade i stridigheter som nådde sin höjd under slaget vid Bower Hill där rebellsidans ledare James McFarlane en veteran från frihetskriget sköts till döds, vit flagg till trots. Rebellerna om 600 man började tåga mot Pittsburgh men de federala lyckades till slut samla över 12 000 man och detta satte till slut punkt för upproret.

Allt som allt var det hela en ganska oblodig konflikt med cirka sjutton stupade varav tolv av skador som uppkom av olyckor. Lagen som var grunden till upproret hävdes 1801 men den gav stor inverkan på hur det amerikanska folket såg på staten och den blev även grunden för systemet med politiska partier i Nordamerika.

Om man vill prova whiskey i sann Philadelphia stil så rekommenderar vi Rittenhouse Rye Bourbon vilket är en tradionell rågwhiskey, man kan även testa Larceny Wheated Kentucky Straight Bourbon eller Evan Williams Bottled In Bond för att verkligen känna historiens vingslag i glaset.

Skrivet av Michael Karlberg 22 september, 2020

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!