Charles Wells – kaptenen som började brygga öl

Charles Wells startade bryggeriet i Bedford år 1876 och brygger kvalitativ öl och har tilldelats en rad priser för sina produkter. Bombardier Premium Bitter, Banana Bread Beer och Young's Double Chocolate Stout är utmärkta exempel på brittisk öl av bästa kvalité.

Kapten Charles Wells (1842-1914) var grundaren av Charles Wells Ltd, som nu är det största privatägda bryggeriet i England.

Wells föddes den 13 augusti 1842 som den andra sonen till George Wells. Charles lämnade Bedford Modern School vid fjorton års ålder och gick till sjöss som kadett på fregatten Devonshire.

Charles visade sig vara en utmärkt sjöman och efter 26 år som sjöman blev Charles Wells kapten på rederiets första ångfartyg.

Under en permission i början på 1870-talet förlovade sig Charles Wells med Josephine Grimbly av Banbury i Oxfordshire.

Charles Wells

Joesphines far krävde då att ”Charles måste lämna havet och hitta en ny mindre farlig karriär”.

Charles gjorde som hans blivande svärfar sa och 1872 så gifte sig paret. Charles och Josephine fick fem söner och tre döttrar.

I december 1875 ropade Charles in två och en fjärdedels tunnland intill floden Ouse som rinner genom Bedford. På marken fanns ett bryggeri, ett mälteri och en koldepå samt ägandet av 35 pubar.

Charles behöll bryggeriet och mälteriet men gjorde sig av med koldepån. Charles Wells trodde att efterfrågan på öl aldrig kommer att försvinna. Med hjälp av pengar från sin far kunde Charles göra det lilla brygghuset till ett stort bryggeri med syftet att förse Bedford och städerna runt omkring med öl.

Wells brewery

Bill-of-sale-half-charles wells

Eftersom vatten är en av ingredienserna i öl så är det viktigt att vattnet är av bästa kvalite om man vill brygga riktigt bra öl.

1902 klättrade Charles Wells upp på en kulle några kilometer från bryggeriet. Där bestämde han sig för att göra en egen brunn för att utnyttja en underjordisk reservoar av vatten, renat genom lager av krita och kalksten. Alla öl från Wells Brewery görs än idag med vatten från denna brunn.

Fyra av Charles och Joesphines söner blev delägare i Wells Brewery under förutsättningen att de stannade kvar i hemstaden Bedford.

Charles Wells dog 1 april 1914.

Företaget är fortfarande i familjens händer med den femte generationen i verksamheten. Det finns för närvarande tre familjemedlemmar som arbetar inom företaget. Charles Wells Pub Company äger idag mer än 200 pubar.

2006 startade ett samarbete mellan Wells och bryggeriet Young’s & Co. Bryggeriet gick då under namnet Wells & Young’s Brewing Co Ltd. 2011 köpte Wells loss Young’s & Co och brygger nu alla Charles Wells och Young & Co’s produkter på bryggeriet i Bedford.

 

Våra favoriter från Wells & Young

bombardierbananabreadbeerYDCS

Bombardier ”The Drink of England” – klassisk brittisk ale.

Bombardier är ett av Englands absolut mest klassiska märken. Smaken är underbart god och representerar urtypen för den Engelska stilen på öl och återfinns på klassiska pubar världen över.
Ölet är bärnstensfärgat och har en brödig doft med rostad ton och inslag av frukt. Smaken är brödig med medelstor beska samt inslag av malt och humle.
Bombardier är en perfekt matöl och passar främst till husmanskost, men även till andra rätter med nöt, fläsk och fågel. Bör serveras vid 8–10 °C.

Klicka här för att se om Bombardier finns på ditt närmsta Systembolag.

 

Banana Bread Beer

Banana Bread Beer har en stor, mycket fruktig doft med inslag av banan, bröd, kryddor och aprikos. Smaken är fruktig med inslag av banan, bröd, kryddor och aprikos. Bananerna som används vid tillverkningen är uteslutande Fairtrade-märkta. Passar främst som sällskapsdryck eller till desserter. Banana Bread Beer serveras vid 8–10°C.

 

Young’s Double Chocolate

Young’s Double Chocolate Stout är en av favoriterna i stouthyllan.

Young’s Double Chocolate Stout har en tydlig karaktär av mörk choklad med inslag av kaffe, lakritsfudge, kavring och pomerans. Passar perfekt till chokladdesserter eller bara att avnjuta som den är.

 

Klicka här för att se om Young’s Double Chocolate finns på ditt närmsta Systembolag.

Skrivet av Michael Karlberg 20 maj, 2016

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!