Innis & Gunn släpper porter lagrad på karibisk ROM-ek smaksatt med traditionella julkryddor

2 december, lagom till när det börjar lacka mot jul, släpper det skotska hantverksbryggeriet Innis & Gunn en ny spännande porter med en helt unik twist. Portern är lagrad på karibisk ROM-ek som har smaksatts med några av våra mest traditionella julkryddor; kardemumma, kryddnejlika, kanel, kryddpeppar och svartpeppar. Kryddorna har krossats för hand på bryggeriet och tillsatts under lagringsprocessen på ek. Portern säljs i en unik presentförpackning och Innis & Gunn hoppas att detta ska bli årets julklapp för alla som älskar öl. Portern släpps på Systembolaget den 2 december i en begränsad upplaga om 40 000 flaskor och kostar 29,90 kr.

Spiced Rum Aged Porter är en hyllning till den mustiga portern som blev populär under 1700-talet i London. För att ytterligare förhöja smaken har Innis & Gunn låtit lagra ölen på karibisk ROM-ek och tillsatt en spännande kryddblandning av kardemumma, kryddnejlika, kanel, kryddpeppar och svartpeppar.

Innis & Gunn Spiced Rum Porter passar tack vare sin mörka, mustiga karaktär och den unika kryddmixen perfekt till det traditionella svenska köket och robusta maträtter med hög sälta. Till julens läckerheter passar Spiced Rum Porter därmed helt perfekt.

Prova även att dricka ölen till en efterrätt med mörk choklad eller till lagrade ostar av hög kvalitet.  Den svenska klassikern julpepparkakor med stiltonost är magisk i kombination med Spiced Rum Porter.

Som brukligt i porter- och stoutrecept har man använt mörkrostad kornmalt men även smaksatt ölen med inslag av pale ale malt och crystal malt. Humlen som använts är Super Steiermark vilken bidrar med en mild beska som balanseras av sötman från malten och lagringen på ek.

Spiced Rum Porter säljs i en designad presentförpackning vilket gör ölen till den perfekta julklappen för ölälskaren av rang.

– Att få göra den här ölen har varit bland det roligaste jag gjort som bryggare. Vi krossade över 70 kilo kryddor för hand. Bryggeriet doftade ljuvligt juligt i veckor, berättar Dougal Sharp, grundare och bryggmästare Innis & Gunn.

– Porterstilen som vi valde denna gång gjorde att ölen verkligen tog med sig intensiteten och komplexiteten av de fem kryddorna. Varje klunk är en explosion av smaker från de delar av världen som kryddorna kommer ifrån, avslutar Dougal Sharp.

 

Upplaga: 40 000 flaskor
Pris: 29,90 kr
Alkoholhalt: 7,4 %
Storlek: 330 ml
Artikelnummer: 11970
Malt: Mörkrostat kornmalt, Pale Ale malt och Crystal malt
Humle: Super Steiermark
Lagringtyp: Karibisk ROM-ek

 

Färg: Mörk.
Doft: Aromatiska kryddor med rostade nötter, mörk choklad och torkad frukt
Smak: En krämig öl med en balanserad smak mellan humlens beska, sötman från malten och eklagringen. Juliga toner från kryddblandningen. Värmande inslag av karibisk rom, vanilj och ek. Avslutningen är långvarig och fyllig dröjer sig kvar länge i munhålan.

Skrivet av Michael Karlberg 10 november, 2016

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!