Oppigårds Bryggeri och Belhaven Brewery i unikt samarbete

Ett svensk recept på en skotsk ale, bryggd på skotsk malt och amerikansk humle vid Skottlands äldsta bryggeri. Det är resultatet av ett unikt samarbete mellan dalabryggeriet Oppigårds och skotska Belhaven Brewery. ”Oppigårds Belhaven Skotsk Öl” – är en fyllig och maltig ale med härliga humletoner. En begränsad upplaga lanseras på Systembolaget den 6 november.

De två bryggerierna, belägna på varsin sida av Nordsjön, har tillsammans skapat en fyllig och maltig ale med härlig humlekaraktär. Idén till samarbetsölet kom till då Björn Falkeström, grundare och ägare till Oppigårds Bryggeri, besökte det skotska bryggeriet Belhaven.

En av de första studieresorna jag gjorde innan vi började bygga vårt bryggeri var till Skottland 1993. Deras maltiga ales var en stor inspirationskälla för mig på den tiden. Därför var det extra roligt att komma tillbaka till Skottland och träffa några av landets främsta bryggmästare på området. Det här är just en klassisk skotsk ale men med lite mer humlekaraktär, berättar Björn.

Björn Falkeström

Björn Falkeström, Oppigårds Bryggeri

Oppigårds Bryggeri grundades 2004 och har genom åren mottagit en rad utmärkelser och medaljer. Idag är Oppigårds ett av Sveriges ledande mikrobryggeri och Björn Falkeström själv utsågs till Årets Ölperson 2014 tack vare sin insats för den svenska ölkulturen.

För Belhaven Brewery innebar samarbetet med Oppigårds en fantastisk möjlighet att få ta del av kunskap från en av Sveriges ledande bryggare.

När Björn Falkeström besökte oss tidigare i år var det ett självklart samförstånd; en delad ambition att brygga en fantastisk öl på de bästa ingredienserna som det går att få tag på. Tillsammans ser vi fram emot att erbjuda ölälskare i Europas mest hängivna craft beer nation ett riktigt bra öl. En maltig skotsk ale med svensk accent, säger Alan McLaren, bryggmästare på Belhaven Brewery.

Bryggeriet Belhaven är beläget i nordöstra Skottland, strax utanför en liten stad vid namn Dunbar. Den tidigast dokumenterade produktionen av öl vid bryggeriet är 1719 men det är troligt att det existerat ända sedan 1500-talet. Idag är Belhaven ett av Skottlands främsta bryggerier.

Oppigårds Belhaven Skotsk Öl lanseras i Systembolagets tillfälliga exklusiva sortiment den 6 november. Klicka här för att se vilka butiker som har den på hyllan. Artikelnummer: 11534. Pris: 19.90 kr.

rsz_belhavenskotsköl (2)

Skrivet av David Ask 5 november, 2015

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!