Geuze BOON Black Label – 40-års jubileum firas med extra torr Geuze

I samband med att Frank Boon firar 40 år som aktiv bryggare släpper han och bryggeriet som bär hans namn, BOON, en helt unik limiterad suröls-upplaga. Geuze Boon Black Label är en Old Style Geuze med en extremt hög fermentationsgrad på nära 100 %. Ölet släpps den 8 april i en upplaga om 3000 flaskor. Pris 99 kr, 750 ml, nr 11258.

Ölet är en blandning av 1- och 2-årig Lambic från BOON’s nya brygghus och 3-årig lambic från det gamla brygghuset. Syrahalten i ölet är den högsta Boon har släppt någonsin men ölet är trots det, eller kanske just på grund av detta, väldigt fyllig och mycket smakrikt. Vi får se vad alla känsliga ”surölsälskare” tycker, avslutar bryggaren Frank Boon.

Geuze BOON Black Label buteljerades 26 mars 2015 och har lagrats i Boon’s källare i över 7 månader. Detta är ett öl som lämpar sig extremt bra för lagring och har ett bäst före datum som sträcker sig till år 2035.

Frank Boon, hur kom det sig att du började med ölbryggning?

– Jag startade Boon i november 1975, för exakt 40 år sedan. Då höll vi till i källaren i ett gammalt destilleri i Halle. Målet var att rädda det gamla lambicbryggeriet “De Vits” i Lembeek från konkurs och 1978 kunde jag äntligen köpa det. Här utvecklade jag de traditionella ölstilarna Old style Geuze och Old style Kriek och döpte om bryggeriet efter mig själv, det var så man gjorde på 70-talet, berättar Frank.

Frank Boon

Bryggmästare Frank Boon, t.v.

Frank Boon har i högsta grad varit delaktig i att ge det traditionella belgiska ölet sin nuvarande status. På Frank Boons initiativ togs 1995 en kvalitetsstämpling fram för att skydda traditionell geuze. Genom detta har skillnaden mellan traditionell geuze (en blandning av ung och en äldre lambic som vanligtvis legat på fat i 2-3 år) och filtrerad, kommersiellt bryggd geuze blivit tydligare för den breda ölpubliken. Detta blev även startskottet på en ny era för äkta lambic och geuze. Idag är efterfrågan på spontanjäst öl rekordstor och allt fler får upp ögonen för de sura godsakerna från Belgien.

Termen ”suröl” syftar på ölets syrliga smak som uppstår genom jäsningstekniken, i det här fallet spontanjäsning, och inkluderar flera olika ölstilar såsom geuze och kriek. Spontanjäsning innebär att man inte tillsätter någon ”kontrollerad jäst” utan istället jäser ölet med hjälp av de mikroorganismer som finns naturligt i luften på bryggeriet. Detta tar betydligt längre tid och ger ett torrt, syrligt öl med vinös karaktär.

Lansering på Systembolaget 8 april, upplaga 3000 flaskor.
Pris 99 kr, 750 ml, nr 11258. Alkoholhalt 7%.

Skrivet av Michael Karlberg 4 april, 2016

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!