Belhaven Brewerys Wee Heavy landar på Systembolaget!

Skotsk öltradition möter svenska smaklökar när Belhaven Brewerys Wee Heavy släpps på Systembolaget den 8 mars. Pris 29,90 kr, alkoholhalt 7,4%, 33cl, artikelnummer 1311703.

Den 8 mars släpps Belhaven Brewerys legendariska Wee Heavy på Systembolaget. Detta begränsade släpp av den kraftfulla och komplexa ölen bjuder på en unik chans att utforska en av Skottlands mest ikoniska ölstilar.

Det skotska bryggeriet Belhaven Brewery, grundat redan 1719, är skottlands äldsta bryggeri och har en rik historia av bryggning. Det anrika bryggeriet ligger vackert inbäddat bland de böljande kornfälten på Skottlands östkust, strax utanför en liten stad vid namn Dunbar. Tack vare den rika tillgången på korn och vatten från en artesisk brunn är det den idealiska platsen för ölbryggning. Bryggeriet har länge varit en hörnsten i den skotska ölkulturen. Med en passion för att bevara och hylla traditionella recept samtidigt som man experimenterar med moderna twistar.

Belhaven Brewerys Wee Heavy är bryggd med noggrannhet och omsorg. Den mörka malten ger en rostad doft och smak, medan den ljusa malten bidrar med en söt brödaktig ton. Vid en alkoholhalt på 7,4% ABV är detta öl mycket fylligt, sött och värmande.

Wee Heavy är en skotsk ale som för tankarna till skotska höglandets robusta karaktär. Det finns fyra klasser av skotsk ale idag; Light, heavy, export och har en alkoholhalt under sex volymprocent medan wee heavy har en alkoholhalt över 6%. Klasserna heter också 60, 70, 80 och 90 shilling vilket ofta syns på etiketterna då det antingen står shilling eller ”/- ” (tecknet för shilling). Detta har en historisk förklaring i att antalet shilling anger skattesatsen för en tunna öl (barrel 163 liter) på 1800-talet. Skattesatsen för en tunna Wee Heavey låg alltså runt 90 shilling under 1800-talet.

Belhaven Brewery Wee Heavy 90 /-

Art. Nr: 1311703

Alkoholhalt: 7,4%

Volym: 33cl

Release: 8 mars 2024

Skrivet av Michael Karlberg 5 mars, 2024

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!