The Coastal Series från Skotska Old Pulteney – Nu i Sverige!

Skotska destilleriet Old Pulteney lanserar "The Coastal Series", en serie som består av fyra spännande nya whiskies som har lagrats på fat från kustnära platser. Den första i serien är lagrad på Pineau des Charentes fat, från Charente-Maritime-regionen i Frankrike. Old Pulteney Single Malt Whisky Coastal Series Pineau des Charentes 46% lanseras i Systembolagets beställningssortiment den 20 mars, artnr 5133901, 700 ml, pris 849 kr.

Old Pulteney, även kallad The Maritime Malt, då dess historia, destilleri och whisky formats av havet självt, släpper nu en ny samling whiskies: The Coastal Series. Genom denna serie tar Old Pulteney med oss på en världsomspännande utforskningsresa där de samarbetat med sprittillverkare från andra kustnära platser runt om i världen.

Den första limiterade upplagan i Coastal Series är Old Pulteney Pineau des Charentes, här är det den franska kusten som inspirerat och man har låtit Old Pulteneys whisky mogna ytterligare i ex-Pineau des Charentes vinfat. Denna ikoniska, söta aperitif som härstammar från Charente-Maritime-regionen på Frankrikes sydvästra kust sammanflätas vackert med de maritima smakerna från norra Skottland som Old Pulteney är känd för.

Old Pulteney kommer från en av de nordligaste stränderna vid Caithness Coast, på landsbygden i Skottland. Här vilar Old Pulteneys fat nära havet omhuldade av luften från Nordsjön år efter år vilket lämnar en distinkt sälta i karaktären som verkligen fångar essensen av dess hem. Whiskyn är lagrad i den pittoreska hamnstaden Wick och Nordsjön har satt sin prägel på drycken i både doft och smak.

Det ligger ett noggrant hantverk bakom all Old Pulteneys whisky, och Coastal Series är inget undantag. Old Pulteney Pineau des Charentes har den mest innovativa fatfinishen hittills och erbjuder en lättare, sötare smak som ett tillägg till den klassiska Old Pulteney-stilen.

Whiskyn lagras först i traditionella amerikanska ekfat innan den slutlagras i handplockade ex-Pineau des Charentes-fat av fransk ek som är noggrant utvalda av Master Blender Stuart Harvey. Whiskyn absorberar sedan långsamt aperitifens härliga karaktär, vilket resulterar i en utsökt sötma som perfekt kompletterar den sälta som är så typiskt för Old Pulteney.

Med söta och lätta toner av kanderade apelsiner, varma kryddor och krämig vanilj påminns man om värmen från soliga dagar vid kusten. Det kvardröjande avslutet har toner av karamelliserade hasselnötter och malda kryddor, sötman blir mer påtaglig för att sedan långsamt gå mot en avslutning med sälta och kustmineralitet.

Malcolm Waring, Distillery Manager på Old Pulteney, sa: ”Vi är mycket glada över att presentera Old Pulteney Pineau des Charentes, den första i vår nya spännande Coastal Series. Old Pulteneys förflutna, nutid och smak har formats av dess hem vid havet på Caithness Coast, och The Coastal Series lyfter fram just de underbara uttryck som kommer av deras kustnära hem.

Old Pulteney Pineau des Charentes är en elegant lätt, fruktig single malt, där vår karaktäristiska whisky tillsammans med den balanserade sötman från Pineau des Charentes faten, resulterar i en verkligt utsökt dram.”

Old Pulteney Pineau des Charentes kommer i en fantastisk presentförpackning, färgen påminner om gyllene sand och har en illustration av den franska kusten. Den släpps i Systembolagets beställningssortiment den 20 mars kl 10:00, artnr 5133901, 700 ml, alkoholhalt 46% och pris 849 kr.

Klicka här för att beställa Old Pulteney Single Malt Scotch Whisky Pineau des Charentesvia Systembolaget.

Produktinfo Old Pulteney Single Malt Scotch Whisky Pineau des Charentes Artikelnummer: 5133901

Alkoholhalt: 46%

Storlek: 700 ml

Pris: 849 kr

Lansering: 20 mars 2023

Om Old Pulteney:

Old Pulteney är det enda varumärket vars historia, destilleri och whisky formats av havet självt. Den unika kombinationen av livlig havsluft och noggranna fatval gör att smaken skiljer sig från andra Single Malt Scotch whiskys. Den prisbelönta kollektionen, som genomgick en designförändring 2018 för att bättre passa dagens moderna whiskymarknad innehåller: 12 YO, Huddart, 15 YO, 18 YO och 25 YO.

Som mannen bakom stadens fiskeboom från 1800-talet satte Sir William Pulteney den nordligt skotska kuststaden Wick på kartan, men idag är namnet Pulteney mer känt för sin unika single malt whisky. Denna prisbelönta whisky är destillerad och lagrad vid havet och faten har fått mogna omhuldade av salt luft som svepts i land av arktiska vindar. Sedan 1826 har Pulteney Distillery navigerat i föränderligt hav och förhållanden, inklusive 25 års förbudstid. Old Pulteney är oskiljaktig från andan i dess hamn och hemstad Wick och kommer därför för alltid vara The Maritime Malt.

Skrivet av Michael Karlberg 20 mars, 2023

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!