Blended whisky – Historien om innovation och en lus
Det finns många begrepp inom det vi kallar whiskyvärlden och nu ska vi försöka reda ut ett av de större nämligen termen blended whisky. Vi tar avstamp i Skottland under den senare hälften av 1800-talet när det hade blivit populärt att producera billigare grainwhisky (whisky gjord på andra sädesslag än korn) och blanda det med den betydligt dyrare maltwhiskyn (whisky gjord på kornmalt).
Grainwhiskyn kom till genom bruket av den moderna kolonnpannan efter irländaren Aeneas Coffeys patent 1831, hur vida han var först med metoden eller om det var något han såg under sina rundor som skattetjänsteman på Irland och tog inspiration ifrån ska låtas vara osagt.
En person som också bidragit stort till skapandet av blended whisky är skotten Andrew Usher som i folkmun brukar kallas ”fadern till skotsk whisky”, han hade under 1840-talet experimenterat med att blanda grainwhisky med maltwhisky för att få fram en lenare, sötare och betydligt billigare whisky att sälja till den stora massan och för att exportera världen över.
Något som också hände i mitten av 1800-talet var att engelska Victorianska botanister besökte amerikanska vingårdar och fick på så vis med sig vinlusen (Phylloxera) till Europa där den mycket effektivt började äta upp vingårdar, bland annat i Frankrike. Utan vindruvor kunde fransmännen inte producera modedrycken för tiden brandy i någon större skala och exporten till Storbritannien störtdök.
Utan brandyn började folk söka sig efter andra drycker att konsumera och där dyker blended whisky upp som en perfekt ersättare. Populariteten steg fort men inte alla destillatörer och maltwhiskyproducenter var nöjda, då de inte ansåg att grainwhisky verkligen var whisky, detta ledde till en lång debatt men 1909 var man överens och grainwhisky accepterades som whisky och det blev början på den moderna blended whiskyn som vi ser idag.
Blended whiskys segertåg över världen under 1900-talet är total kan man nog säga och det är en av världens mest konsumerade alkoholdrycker. Under förbudstiden i USA på 1920-talet så fanns det många som vågade livet på atlanten för att smuggla whisky både från Skottland och Irland vilket gjorde drycken mycket populär i det törstande stora landet i väst. Först vid oljekrisen 1974 märker man en nedgång, men i stället så fick maltwhiskyn nytt liv då maltwhiskyproducenter stod med fulla lager och bestämde sig för att försöka sälja sina egna produkter under destilleriets namn, resten är som man brukar säga historia. Än idag står dock 90% av Skottlands totala whiskyproduktion av blended whisky. 50 % av den årliga produktionen är grainwhisky.
Med utgångspunkt i Skotsk blended whisky så finns det några tekniska detaljer att ta hänsyn till när man ska skapa sig en blended whisky som är följande: Base Malts som är själva hjärtat i blenden och är vanligtvis maltwhisky, Top Dressing är kryddan i form av till exempel rökig maltwhisky eller maltwhisky med en distinkt karaktär, Packers är basen som utgörs av grainwhisky. I blenden ingår cirka 25–40% maltwhisky och resten grainwhisky men det kan variera från märke till märke. En blended whisky kan innehålla många olika maltwhiskys, allt mellan tio till femtio sorter samt flera olika grainwhiskys. En whisky märkt ”blended malt” är en blandning av endast maltwhisky, detta kallades tidigare ”vatted malt” men det begreppet används inte längre i whiskyindustrin.
Lagen säger att all whisky måste lagras i minst tre år på ekfat och detta gäller även grainwhiskyn. Om det står en åldersangivelse på flaskan så får man endast skriva ut den yngsta beståndsdelens ålder.
En viktig person i skapandet av blended whisky är personen som innehar titeln ”Master Blender” vars uppdrag är att bestämma vilka whiskys som ska ingå i den färdiga produkten. Tricket är oftast att få blenden att smaka likadant varje gång och det är ett mödosamt jobb som kräver mycket träning och kunskap samt ett välutvecklat smaksinne och en vass näsa. Man kan jämställa en blended whisky med en champagneproducents husbubbel, det ska smaka likadant år efter år.
Hur ser det ut i resten av världen då? Jo, det påminner i stort om det skotska systemet i till exempel Kanada eller på Irland. Amerikansk Bourbon (whiskey gjord på minst 51% majs) finns också som blended men ska då vara märkt som sådan och innehålla minst 51% Bourbon.
Om man vill prova några olika sorters blended whisky och Amerikansk Bourbon så rekommenderar vi följande:
The Dundee Scotch Blended whisky från Skottland är en trotjänare från producenten Angus Dundee i nordöstra Skottland och en klassiker på Systembolaget.
Teeling Small Batch Rum Cask Irish Whiskey från Irland är en blended whiskey från det nya och innovativa destilleriet Teeling i centrala Dublin som lagrats på karibiska romfat.
Evan Williams Bottled-In Bond Bourbon från USA är dock inte en blended utan en klassisk Bourbon, men väl värd att prova för att få känna hur en riktig Bourbon ska smaka.
Avslutningsvis så kan vi betänka showmannen W.C Fields bevingade ord om whisky:
“Always carry a flagon of whiskey in case of snakebite and furthermore always carry a small snake.”