Suröl – trendigt och traditionellt från BOON

På det anrika bryggeriet i den lilla byn Lembeek, där Brouwerij Boon idag driver sin verksamhet, har man tillverkat öl sedan 1685. En gång i tiden huserade det 43 bryggerier av spontanjäst öl i Lembeek, idag är det endast Boon som finns kvar.

Sedan 1978 drivs bryggeriet av Frank Boon som i högsta grad varit delaktig i att ge det traditionella belgiska ölet sin nuvarande status. På Frank Boons initativ togs 1995 en kvalitetsstämpling fram för att skydda traditionell geuze. Genom detta har skillnaden mellan traditionell geuze (en blandning av ung och en äldre lambic som vanligtvis legat på fat i 2-3 år) och filtrerad, kommersiellt bryggd geuze blivit tydligare för den breda ölpubliken. Detta blev även startskottet på en ny era för äkta lambic och geuze. Idag är efterfrågan på spontanjäst öl rekordstor och allt fler får upp ögonen för de sura godsakerna från Belgien.

Termen suröl syftar på ölets syrliga smak som uppstår genom jäsningstekniken, i det här fallet spontanjäsning, och inkluderar flera olika ölstilar såsom geuze och kriek. Spontanjäsning innebär att man inte tillsätter någon ”kontrollerad jäst” utan istället jäser ölet med hjälp av de mikroorganismer som finns naturligt i luften på bryggeriet. Detta tar betydligt längre tid och ger ett torrt, syrligt öl med vinös karaktär.

Frank Boon

Frank Boon

Ölkollen har tagit tillfället i akt och passat på att prata spontanjäst öl och ölbryggning med självaste Frank Boon.

Hur kom det sig att du började med ölbryggning?

Jag startade Boon i november 1975, för exakt 40 år sedan. Då höll vi till i källaren i ett gammalt destilleri i Halle. Målet var att rädda det gamla lambicbryggeriet “De Vits” i Lembeek från konkurs och 1978 kunde jag äntligen köpa det. Här utvecklade jag de traditionella ölstilarna Old style Geuze och Old style Kriek och döpte om bryggeriet efter mig själv, det var så man gjorde på 70-talet, berättar Frank.

Vilken är din bästa ölupplevelse?

Det är så mycket som har hänt under de här 40 åren och jag har många fantastiska minnen, säger Frank. Jag har fortfarande kvar en flaska från vår första buteljeringen av Geuze på det gamla bryggeriet “De Vits”. Den är från februari 1978 och var den första, och sista, buteljeringen som vi genomförde med den gamla bryggeriutrustningen. Utrustningen var från 1800-talet och vi var tvungna att rengöra alla flaskor manuellt, med järnborstar… Bara det tog två dagar. Det som vi producerade under sex arbetsdagar 1978 gör vi idag på dryga timmen.

Berätta om din ölfilosofi!

Mitt arbete som bryggare är klart först när kundens glas är tomt, inte när backen med öl lämnar bryggeriet.

Vilken är din favoritöl?

En riktigt fin Oude Geuze som lagrats i 2-3 år i en bra källare.

Några spännande nyheter från bryggeriet?

Ja, senare i år lanserar vi en ny utomordentlig typ av Geuze; Geuze Boon Black Label. Det är en Old Style Geuze med en extremt ”high fermentation degree”, nästan 100 %, som ändå är väldigt fyllig. Det är en blandning av 1- och 2-årig Lambic från vårt nya brygghus och 3-årig lambic från vårt gamla.

Är du nyfiken på att prova någon av ölen från Brouwerij Boon hittar du flera spännande spontanjästa öl i sortimentet: Boon Framboise, Boon Kriek, Boon Geuze Mariage Parfait, Boon Kriek Mariage Parfait, Boon Oude Geuze och Oude Kriek Boon.

Skrivet av David Ask 30 november, 2015

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!