Den tyska renhetslagen
Allt som oftast när man läser om tysk öl får man höra att den är bryggd enligt den tyska renhetslagen. Men vad innebär då denna lag som stiftades redan den 23 april 1516 i den bayerska staden Ingolstadt?
Den så kallade Reinheitsgebot, ofta beskriven som världens äldsta livsmedelslag, föreskrev att öl endast fick bryggas på kornmalt, humle och vatten. Jäst nämns inte i originaltexten – men det beror på att man vid den tiden inte visste vad jäst var. Istället använde man bottensats från tidigare brygder, där jästen naturligt fanns.
Men renhetslagen var inte bara en hygienisk eller smakmässig åtgärd. Den hade också ekonomiska och politiska motiv:
-
Genom att förbjuda användning av vete i öl säkrade man spannmål till brödbakning.
-
Priset på öl skulle regleras och kontrolleras – lagen var ursprungligen en prisförordning lika mycket som en ingredienslista.
-
Vissa bryggare, framför allt inom städer och kloster, gynnades av att humle blev obligatoriskt – då de redan hade tillgång till den.
Gruit – föregångaren som förbjöds
Innan humle blev standard i Europa, smaksattes öl med en örtblandning kallad gruit eller gruut – ofta bestående av bland annat pors, älgört, salvia, johannesört och andra lokala örter. Gruit hade både smak- och konserverande egenskaper, men det fanns också ekonomiska intressen kopplade till produktionen och beskattningen av gruit.
När Bayern införde renhetslagen och fastslog humle som den enda tillåtna smakgivaren, försvann gruit-ölen gradvis från Tyskland. Lagen blev därmed också ett sätt att eliminera konkurrens och centralisera kontrollen över öltillverkningen.
Från Bayern till hela Tyskland
Även om andra tyska städer tidigare hade egna lagar för att reglera ölets kvalitet – som Augsburg (1156) och Weimar (1363) – var det först med 1516 års bayerska lag som en mer enhetlig standard etablerades. Den blev nationell först år 1906 och fick sin slutliga moderna form i ölskattelagen 1923.
Men utvecklingen stannade inte där. År 1987 beslutade EU-domstolen att lagen hindrade fri handel inom unionen – exempelvis för importerad öl med andra ingredienser. Sedan dess ses renhetslagen snarare som en traditionell tillverkningsmetod, som fortfarande är starkt förankrad i tysk ölkultur och marknadsföring.
Ölkollens tyska favoriter.
Jever Pilsener – den klassiska tyska pilsnern! Jever är en lättdrucken pilsner med fin beska och en krispig avslutning – en öl för den som gillar fräscha och rena smaker. Finns på Systembolaget.
Schneider Weisse Festweisse – Schneider Weisse Festweisse är ett traditionellt veteöl från Bayerns äldsta veteölsbryggeri. Med sin gyllene färg, friska humlearomer och fruktiga jästkaraktär erbjuder det en balanserad och uppfriskande smakupplevelse. Bryggt med Cascade- och Hallertauer Tradition-humle för en lätt bitterhet och fräsch avslutning. Finns på Systembolaget.
Schneider Weisse Aventinus Weizendoppelbock – Världens första Weizen-Doppelbock! Schneider Aventinus föddes 1907 och med en unik smakprofil och en fyllig karaktär är detta en Weizenbock utöver det vanliga. Finns på Systembolaget.
Skrivet av Michael Karlberg • 28 april, 2016
