Från A till Öl

Vad är egentligen en imperial stout och hur ska en lambic smaka? Vi reder ut begreppen i vårt ölsortslexikon.

ABV (alcohol by volume)
I Sverige är det officiella måttet på alkoholhalt volymprocent. Med hjälp av OG (densiteten i vörten innan jäsning) och FG (densiteten i ölet efter jäsningen ) kan man få fram volymprocenten. Man använder sig av Original Gravity minus Final Gravity för att få fram ett värde som man sätter in i en formel som sedan ger alkoholhalten i volymprocent.

ALE
Ale är samlingsnamnet för många olika överjästa öl. Inom kategorin finns det en stor variation av smak, karaktär och färg och här hittar vi allt från India Pale Ale och Red Ale till Brown Ale. Idag brygger man ale runt om i världen men öltypen kommer ursprungligen från Storbritannien och Belgien.

ALTBIER
Ett överjäst tyskt kopparfärgat öl med aromatisk humlekaraktär.

BARLEY WINE
En mycket speciell ölstil som sägs ha skapats under Napoleonkrigen som substitut för vin. Barley Wine är precis som namnet antyder vin gjort på korn – kornvin. Ett fylligt och komplext öl med en vinös ton.

BITTER
Den kanske vanligaste öltypen i England. Ingår i kategorin ale och kan vara alltifrån gyllengul till kopparfärgad i färgen. Smakmässigt har den har en tydlig beska med mycket frukt och humle i smaken. Näst efter te brukar man kalla bitter för Englands nationaldryck.

BLOND
Belgisk ale som oftast är både söt och fyllig. Ölet får oftast jäsa två eller tre gånger vilket ger ett fylligt och smakrikt öl, ofta med en markerad beska och viss sötma.

BRUIN
Belgisk ale som enkelt kan förklaras som en mörkare och fruktigare variant av blond.

EBC (European Brewery Convention)
European Brewery Convention är ett mått på ölets färg. Ett lågt värde visar på ett ljusare öl medan ett högt värde visar på ett mörkare öl. En ljus amerikansk lager har ett värde på EBC 4 medan en klassiskt irländsk stout har EBC på ca 130.

FG (Final Gravity)
Final Gravity och  är ett mått på det färdiga ölets densitet jämfört med vatten. Genom att räkna fram skillnaden mellan ölets OG och FG kan man räkna fram alkoholhalten på det färdiga ölet.

FRAMBOISE
Framboise består av lagrad lambic (spontanjäst öl) där man tillsatt hallon på slutet av lagringen.

GUEUZE
Gueuze är en ung lambic (spontanjäst öl) som får jäsa tillsammans med en äldre lambic. Resultatet är en öl med ljus färg, påtaglig fruktighet och mycket frisk smak.

IBU (International Bitterness Unit)
International Bitterness Unit är måttet på ölets beska och anger antalet milligram iso-alfasyra per liter öl. Ju högre värde desto högre beska. De flesta öl ligger mellan 10-110 IBU, där 10 är låg beska och 110 är väldigt hög beska. Öl kan dock upplevas väldigt olika trots att de har samma IBU. Detta beror på att en hög alkoholhalt och sötma kan göra att man upplever en mindre beska. T.ex kan ett ljust öl med en IBU på 25 upplevas som beskare än en mörk alkoholstark öl med en IBU på 50.

IMPERIAL STOUT
Imperial Stout, eller Russian Imperial Stout, är en ölstil som uppkom för att klara av den långa och ofta kylslagna resan över Östersjön. Ölet togs fram under 1700-talet och skeppades från England till Katarina den Storas Ryssland. En mycket mörk och alkoholstark överjäst öl som med fördel kan lagras under lång tid (tio år och uppåt).

INDIA PALE ALE
India Pale Ale, eller IPA,  härstammar från 1700-talet och kom till när stora mängder öl skulle skeppas till de törstande engelsmännen som var stationerade i Indien. För att ölet skulle klara den långa resan bryggde man den till en högre alkoholhalt och tillsatte extra mycket humle.

KRIEK
Kriek består av lagrad lambic (spontanjäst öl) där man tillsatt körsbär på slutet av lagringen.

KÖLSCH
Kölsch är en lokal specialitet från den tyska Köln. Ölet är ljust som en lager men överjäst som en ale. Resultatet är ett friskt och lättdrucket öl med torra, fruktiga toner och relativt hög beska. Själva öltypen får endast bryggas i staden Köln.

LAGER
Lager är samlingsnamnet för alla underjästa öl. Till skillnad mot en ale jäser man ölen på en låg temperatur vilket resulterar i att jästen sjunker till botten. Efter jäsningen lagras ölet svalt. Färgen på en lager kan variera från ljust gul till brunsvart, allt detta beroende på vilken maltsort som använts. Till volym är den underjästa ölen störst i världen.

LAMBIC
Grundformen av spontanjäst öl. Oblandad lambic är mycket sällsynt och har en ljus färg, lätt, torr, mycket syrlig smak utan beska och knappt någon kolsyra.

MÖRK LAGER
En mörk lager har en klart tydligare maltkaraktär än den ljusa lagern. En annan skillnad mellan en mörk och ljus lager är att den mörka oftast har en rostad och mer aromatisk maltsmak.

OG (Original Gravity)
Original Gravity är ett mått på vörtens densitet jämfört med vatten innan jäsningen. Det kan översättas till sockerhalten i vörten och används tillsammans med OG för att räkna ut alkoholhalten. Ju högre värde på OG desto högre möjlig alkoholhalt kan man uppnå i det färdiga ölet.

PILSNER
1842 bryggdes världens första pilsner i den tjeckiska staden Plzen. Idag bryggs öltypen framförallt i just Tjeckien men även i Tyskland. Den tjeckiska pilsnern bryggs på ljus, tjeckisk malt och är oftast bärnstensfärgad med aromatisk och fyllig karaktär. Den tyska pilsnern har en mer torr och ren karaktär, ofta med en markerad beska.

PORTER
Portern sägs ha sitt ursprung i London och kännetecknas av en rostad karaktär, tydlig sötma och mycket mörka färg.

SPONTANJÄST ÖL
Spontanjäst öl innebär att man inte tillfört någon jäst till ölet utan istället låter de naturliga mikroorganismerna i luften sätta igång processen. Ölsorten tillverkas i princip endast i Belgien.

STOUT
Ett mycket mörkt, nästan svart öl som kännetecknas av kraftig beska och torr, rostad smak.  Malten till en stout rostas kraftigt och det är därifrån den får sin karaktäristiska, nästintill svarta färg. Stouten räknas som Irlands nationaldryck.

TRAPPISTÖL
Det finns idag över 150 trappistkloster runt om i världen, men endast tio av dem brygger öl. Sex av dem ligger i Belgien, de övriga i Holland, Österrike och USA. Traditionen med trappistöl går ända tillbaka till S:t Benedict på 500-talet, som påbjöd att munkarna skulle arbeta för att försörja sig själva och hjälpa andra.

TYSKA RENLIGHETSLAGEN
Den tyska renlighetslagen brukar nämnas som en av de allra första livsmedelslagarna. Men det är inte den första lagen som stiftats för att säkerställa kvalitén på ölproduktion. Läs mer.

VETEÖL
Veteöl innehåller precis som de flesta öl malt från korn, men som namnet antyder tillsätter man även vetemalt. Vetet ger ölet en mildare ton och låter jästens fruktiga aromer ta större plats vilket resulterar i en öl med syrlig och fruktig karaktär.

 

Skrivet av strateg 14 november, 2014

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!