Ölets historia del 3 – Öl i det gamla Grekland och i Rom.
Ölbryggningskonsten togs från Egypten till Grekland. Det grekiska ordet för öl, zythos härstammar från egyptiska zytum. Grekerna och Romarna höll dock vinet högre än öl och de båda kulturerna ansåg att öl var en dryck ämnad åt barbarer.
Den då berömde skådespelaren Sophocles hänvisar till öl som något ogynnsamt och rekommenderar att försiktighet används. Kejsaren Julian komponerade en dikt som hävdar att doften av vin var som nektar medan doften av öl var som doften av en get.
Trots detta började romarna tidigt att brygga öl (cerevisia). Vid utgrävningar av den romerska militärkammaren på Donau, Castra Regina (nutida Regensburg) har man hittat bevis på ölbryggning i stor skala strax efter att samhället byggdes 179 e.Kr. av Marcus Aurelius.
Ändå var öl inte lika populärt som vin bland kelterna och denna attityd uppmuntrades av romarna som alltid tycket vin var bättre. De keltiska stammarna betalade enorma summor för vin som såldes av italienska köpmän och Galliens folk var kända för sin kärlek till italienska viner.
Ölbryggningen fortsatte dock att utvecklas trots att eliten tyckte att det var en dryck mer lämplig för barbarer.
Läs också:
Skrivet av Michael Karlberg • 28 mars, 2019