Dunderduo från Heaven Hill Distillery

Den legendariska bourbonproducenten Heaven Hill från Kentucky släpper en vinnande duo i det tillfälliga sortimentet på Systembolaget den 24:e maj och den 5 juli, denna dubbellansering består av Evan Williams Single Barrel Vintage 2015 Straight Bourbon samt Elijah Craig Rye Kentucky Straight Rye Whiskey, sannerligen ett unikt tillfälle i Sverige.

Sedan 1935 har familjen Shapira styrt skutan kallad Heaven Hill Distillery i Kentucky, från tiden strax efter förbudstiden in i det moderna nuet. Ledstjärnan har alltid varit densamma i form av yrkesskicklighet och kvalitet under hela resan. Heaven Hill är en världens största producenter av Bourbon och besitter mycket stor lagringskapacitet. Det är med glädje vi kan berätta om följande whiskey som i dubbellansering kommer till Systembolaget:


Evan Williams Single Barrel Vintage 2015 Straight Bourbon är en speciell typ av årgångsbourbon som likt årgångsvin varierar från år till år. Till denna högklassiga bourbon används 78% majs vilket långt överstiger den lagstadgade gränsen på 51%, detta ger whiskeyn en härlig söt och fruktig rondör. Förutom majs används 10% råg och 12% mältat korn vilket ger whiskyn en robust och kryddig struktur. Här används endast noga utvalda fat som långsamt lagrats i traditionella lagerhus där naturen får sätta temperaturen och på så vis påverka faten. Evan Williams Single Barrel Vintage 2015 Straight Bourbon är även en hyllning till entreprenören Evan Williams som 1783 startade det första destilleriet i Kentucky invid Ohioflodens strand. Via den handskrivna etiketten kan man förutom destillerings och buteljeringsdatum se exakt vilket fat whiskeyn lagrats på.

Produktinfo Evan Williams Single Barrel Vintage 2015 Straight Bourbon
Doft: Råsocker, ek, rostat bröd.
Smak: Kryddiga ektoner i fin harmoni med honung, äpple och apelsin.
Avslut: Lång och fruktigt elegant med mjuka kryddiga toner.
Storlek: 700ml
Alkoholstyrka: 43,3%
Pris: 579 kr
SB artnr: 1123901
Lansering: 24 maj 2024
Antal flaskor: 1440 st

Nästa ut från Heaven Hill Distillery är Elijah Craig Rye Kentucky Straight Rye Whiskey som även den är en hyllning till en av den amerikanska whiskeyindustrins riktiga giganter, nämligen pastorn Elijah Craig. Denna whiskeylegend sägs vara skaparen av metoden att bränna ekfaten på insidan för att karamellisera det naturliga sockret i eken. Denna metod gör att destillatet lättare får utbyte med fatet och låter ett naturligt utbyte av smak och doft ske under lagringen. Elijah Craig Rye är en whiskey producerad på 51% råg, 35% majs och 14% kornmalt vilket ger denna whiskey en riktigt kryddig karaktär. Elijah Craig Rye är sedan lagrad på traditionellt vis i luftiga lagerhus och på nya amerikanska ekfat. Gränsen för att kallas ”Straight Rye” är att whiskeyn ska innehålla minst 51% majs och lagras under minst två år. Denna typ av whiskey är en riktigt historisk produkt och producerades i större skala under 1800-talet innan majsen blev en mer dominant gröda i USA och bourbon tog över marknaden. Många whiskeyentusiaster återupptäckte rågwhiskeyn under 2010-talet och stilen har fått ett rejält uppsving.

Produktinfo Elijah Craig Rye Kentucky Straight Rye Whiskey
Doft: Mörk choklad med en örtig lätt rökighet i toner av grillad citrus.
Smak: Hyvlad ek, krondill, honung.
Avslut: Långt och kryddigt avslut av värmande chiliolja.
Storlek: 700ml
Alkoholstyrka: 47%
Pris: 569 kr
SB artnr: 4130901
Lansering: 5 juli 2024
Antal flaskor: 1440 st

Om Producenten Heaven Hill Distillery
Heaven Hill grundades strax efter den amerikanska förbudstiden 1935 i Bardstown, Kentucky av familjen Shapira med syfte att producera och marknadsföra bourbon av premiumkvalitet. På den tiden var det ett högriskprojekt som många dömde ut. Idag är företaget USA’s största, privatägda sprittillverkare. Till skillnad från stora delar av den övriga spritindustrin som domineras av stora, multinationella företag, så är det fortfarande den ursprungliga familjen Shapira som äger och driver företaget.
Efter att ha börjat från noll med obefintligt lager, innehar Heaven Hill idag över 1 700 000 fat med egentillverkad bourbon på lagring. Tillverkningen har fortfarande sitt hjärta i Bardstown i delstaten Kentucky. Namnet Heaven Hill kommer från William Heavenhill som ägde marken där destilleriet ligger. Det sägs att Heavenhill föddes år 1783 vid ett vattenfall i närheten, mitt under en attack av fientligt sinnade urinnevånare.

Heaven Hill månar extremt mycket om sin historia och står varje år värd för Kentucky Bourbon Festival. De uppkallar också flera av sina varumärken efter kända, lokala destillatörer såsom Elijah Craig och Evan Williams.

Från samma producent finns även följande whiskey på Systembolaget:

Evan Williams Bourbon Bottled-In-Bond
Storlek: 700ml
Alkoholstyrka: 50,0%
Pris: 449 kr
SB artnr: 41401
Evan Williams Extra Aged
Storlek: 700ml
Alkoholstyrka: 43,0%
Pris: 269 kr
SB artnr: 20701
Larceny Wheated Bourbon
Storlek: 700ml
Alkoholstyrka: 46,0%
Pris: 479 kr
SB artnr: 337
Elijah Craig Small Batch Kentucky Straight Bourbon
Storlek: 700ml
Alkoholstyrka: 47,0%
Pris: 499 kr
SB artnr: 82472

Skrivet av Michael Karlberg 23 maj, 2024

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!