Kriek Boon – syrligt körsbärsöl på Systembolaget den 28 april.

Kriek Boon, ett traditionellt belgiskt körsbärsöl släpps nu i ett tillfälligt släpp på Systembolaget. En spännande nyhet för alla ölentusiaster och för de som gillar att prova nya smaker. Kriek Boon bryggs med enbart färska körsbär och enligt den traditionella lambic-stilen med spontanjäsning. Detta ger ölet en unik och naturlig smakprofil som är svår att hitta någon annanstans. 30 000 flaskor släpps den 28 april, pris 24,90kr för 25 cl belgisk ölkultur.

Ölstilen lambic har sina rötter i Belgien, mer specifikt i regionen Pajottenland i närheten av Bryssel och är ett spontanjäst öl, vilket innebär att man inte tillsätter jäst utan låter den naturliga jästen från omgivningen göra jobbet.

Kriek Boon är friskt och fruktigt med en naturlig sötma från körsbären och en syrlig eftersmak.

På det anrika bryggeriet i den lilla byn Lembeek, där Brouwerij Boon idag driver sin verksamhet, har man tillverkat öl sedan 1685. En gång i tiden huserade det 43 bryggerier av spontanjäst öl i Lembeek, idag är det endast Boon som finns kvar.

Brouwerij Boon är Frank Boons livsverk. Frank, som ofta kallas Geuze’s frälsare, återupplivade den lokala geuzetraditionen och har under åren växt fram till en legend inom belgisk surölskultur och Brouwerij Boon är idag ett oerhört respekterat bryggeri. På Frank Boons initativ togs 1995 en kvalitetsstämpling fram för att skydda traditionell geuze. Genom detta har skillnaden mellan traditionell geuze (en blandning av ung och en äldre lambic som vanligtvis legat på fat i 2–3 år) och filtrerad, kommersiellt bryggd geuze blivit tydligare för den breda ölpubliken. Detta blev även startskottet på en ny era för äkta lambic och geuze. Idag är efterfrågan på spontanjäst öl rekordstor och allt fler får upp ögonen för de sura godsakerna från Belgien.

Frank gick i pension 2021 men håller fortfarande ett vakande öga över bryggeriet som nu är i goda händer hos Franks söner Jos och Karel som båda växt upp med Franks passion och kunskap för regionens traditionella ölstilar och framtiden är således säkrad för alla lambicälskare.

Termen ”suröl” syftar på ölets syrliga smak som uppstår genom jäsningstekniken, i det här fallet spontanjäsning, och inkluderar flera olika ölstilar såsom geuze och kriek. Spontanjäsning innebär att man inte tillsätter någon ”kontrollerad jäst” utan i stället jäser ölet med hjälp av de mikroorganismer som finns naturligt i luften på bryggeriet. Detta tar betydligt längre tid och ger ett torrt, syrligt öl med vinös karaktär.

Boon Kriek
Pris: 24,90 kr
Storlek: 25 cl
Art nr: 1305901
Släpps: 28 april

Boon Kriek på Systembolaget.

Skrivet av Michael Karlberg 19 april, 2023

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!