Ny årgång av Chimay blå – ölet som lanserades som julöl redan 1956.

Visste du att anrika trappistölet Chimay Blå ursprungligen lanserades som julöl redan 1956? Tack vare sin popularitet började man dock snart brygga det ljuvliga ölet året om vid klostret Notre Dame de Scourmont och idag är ölet världens mest populära trappistöl. Chimay är dessutom en årgångsöl som går utmärkt att lagra och nu finns årgång 2020 av detta mytomspunna öl på Systembolagets hyllor. Nr 1651, pris 33.90 kr.

Klicka här för att se om Chimay Blå finns på ditt lokala Systembolag.

Chimay Blå har en mycket fyllig smak med rondör och finess med inslag av knäck och medelstor beska. Ölet är opastöriserad med jästfällning i flaskan vilket gör att ölet utvecklas även efter det att det tappats på flask. Ölet passar perfekt tillsammans med julbordets smakrika rätter eller till en exklusiv ostbricka.

Går utmärkt att lagra.

Tack vara hur ölet bryggs går Chimay aldelles utmärkt att lagra. Chimay Blå går att lagra 10-12 år beroende på lagringsförhållanden, ofta betydligt längre än så. Nu finns 2020 års årgång av det fantastiska ölet på Systembolaget. Viktigt är att du lagrar dina öl stående och inte liggande, som man gör med vin.

Chimay – anrik trappistöl sedan 1862.

Chimay är världens ledande trappistöl som ständigt tilldelas utmärkelser för sin unika karaktär, elegans och smakperfektion.

Strax utanför den lilla byn Chimay i södra Belgien hittar man klostret Notre Dame de Scourmont. Här har det anrika trappisbryggeriet Chimay producerat öl sedan 1862 .

Trappistmunkarna vid klostret lever efter devisen ”Ora et labora” (bön och arbete) och tillhör en reformerad gren av Cisterciensorden. Själva begreppet ”trappist” härstammar från den munkorden som hörde samman med klostret Grande La Trappe i Normandie.

Öltillverkning med tradition

Traditionen med trappistöl går ända tillbaka till S:t Benedict som på 500-talet påbjöd att munkarna skulle arbeta för att försörja sig själva och hjälpa andra. Nu som då är öltillverkningen noga övervakad av munkarna och dagliga provningar genomförs för att behålla den höga kvaliteten. Den strikta övervakningen är ett av kraven för att få kalla sin öl trappistöl, ett annat är att klostret ska vara självförsörjande och att överskottet går till hjälpande verksamhet.

Chimay är ett av sex belgiska bryggerier som får bära den s.k. ATP-märkningen (“Authentic Trappist Product”). Totalt finns det idag 12 trappisbryggerier runt om i världen, Achel (Belgien), Chimay (Belgien), La Trappe (Holland), Orval (Belgien), Rochefort (Belgien), Westvleteren (Belgien), Westmalle (Belgien), Stift Engelszell (Österrike), Zundert (Holland), Tre Fontane (Italien), Tynt Meadow (England) och Spencer (USA).

Grundandet av Chimay

Chimays historia har sin början under sommaren 1850 då en mindre grupp munkar samlades på den öde högslätten i Scourmont, inte långt från franska gränsen. Med hårt arbete byggde de upp klostret och förädlade det karga landskapet i området till bördig jord för att starta ett jordbruk och senare även ost- och öltillverkning.

1862 bryggde munkarna vid Chimay den allra första ölen, idag känd som Chimay Première. Då, liksom idag, skedde bryggningen genom en naturlig bryggningsprocess med levande jäst där den andra jäsningen sker i flaskan. Än idag sker bryggningen av ölet på klostret vilket garanterar ölens autenticitet och kvalitet.

Skrivet av Michael Karlberg 16 december, 2020

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!