Påskölet – en ung tradition

Det är svårt att sätta fingret på vad som karaktäriserar ett typiskt julöl och ett typiskt påsköl med tanke på dagens stora utbud och den variation i smaker som de erbjuder. Den första påskölen lanserades 1991. Nu finns det desto fler underbart goda och varierande påsköl och smakerna och ölstilarna är så gott som oändliga.

Ursprungligen var julölet mörkt, sött och starkt och påskölet följde efter i samma stil. Med tiden har båda ölstilarna utvecklats till att bli mer komplexa och i dag kan man generellt dela in dem i två grupper: de klassiska som följer ursprunget något sånär och de övriga där bryggmästarens visioner och experimentlusta blir mer påtaglig och avgörande för resultatet.  Rent bryggtekniskt är det ingen skillnad på julöl och påsköl.

Påsköl liksom julöl tillhör ofta en mörkare och fylligt maltig ölstil som kan vara kryddig. Påskölen är dock ofta ljusare och alkoholsvagare än julöl. En orsak kanske är att fisk, lamm och ägg är dominerande rätter till påsk där ett lättare öl passar bättre och att vi gillar att dricka lättare drycker på våren.

Påsköl kan både vara under- (lageröl) och överjäst (ale). Vid bryggningen använder de flesta bryggerier flera sorters malt med olika rostningsgrad för att få en så komplex och fyllig smak som möjligt.

Det är vanligt att amerikanska humlesorter som Cascade och Amarillo används i den modernare stilen av påsköl. Till de mer traditionella påskölen används ofta europeiska humlesorter som Hallertau, Challenger och Super Styrian som gör dem stramare till sin karaktär.

I Danmark har man bryggt påsköl kommersiellt sedan 1890-talet medan det i Sverige alltså är en betydligt yngre tradition. Det finns ingen tidigare dokumentation att man skulle bryggde speciella påsköl. 1991 introducerades den första påskölen på Systembolaget, Carlsberg Påskebryg. Sedan dess har tack och lov mycket hänt när det gäller påskölen.

Naturligtvis finner man en mängd olika ölsorter som finns tillgängliga året runt och som passar utmärkt på både jul- och påskbord. Istället för att tipsa om årets påsköl så kommer här några året-runt-favoriter som vi på Ölkollen gärna serverar till våra traditionella mat- och dryckeshögtider såsom påsk, midsommar och jul.

Öl

Chimay blå, 9% (trappist) | 33.90kr
Chimay Blå har en stor rostad doft med inslag av farinsocker, malt och soja med en tät och krämig skumkrona. Mycket fyllig smak med rondör och finess. Inslag av knäck och medelstor beska.

Innis & Gunn – Blood Red Sky, 6,8% (Ale) | 21.90kr
Innis & Gunn Rum Barrel Aged – Blood Red Sky har precis som Original lagrats på ekfat men har slutlagrats på ekfat som tidigare har innehållit rom. Ölet har fina romtoner från romfaten, vanilj, fin kropp med medelstor beska, fruktig och komplex smak. Helt unik smak på klassiskt Innis & Gunn- manér. Avnjutes väl kyld och passar perfekt till mat med hög sälta.

ZUBR Premium, 5% (Lager) | 15.90kr
ZUBR Premium är en urtypisk tjeckisk lager i stilen med stor maltighet och den rätta humlebeskan. Enligt historiska källor har man bryggt öl i den tjeckiska staden Přerov sedan 1400-talet. ZUBR har bryggts sedan 1872 vilket betyder att märket funnits i över 140 år och traditionerna märks tydligt i denna urtjeckiska lager öl.

Collective Arts – Radio the Mothership, 8,5% (Imperial IPA) | 29.90kr
Radio The Mothership Imperial IPA är en mycket fruktig och fyllig ale med hög beska. Här finns ett tropiskt smakdjup av bär, mango och persika. Imperial IPAn har en härlig balans mellan den fruktiga, tropiska sötman och den maffiga humlebeskan med inslag av tallskog. Radio The Mothership Imperial IPA är ett utsökt exempel på Collective Arts smakprofil och bryggarkonst. IBU ligger på 100.

Oppigårds Easter Ale, 5,3% (Ale) 28.90kr
Oppigårds Easter Ale är ett öl för att passa påsken och våren. En kopparfärgad ale med inslag av blommighet och citrus som kommer från de amerikanska humlesorterna Cascade och Centennial.

Whisky / Bourbon

Evan Williams Kentucky Straight Bourbon, 43% (Bourbon) | 299kr
Evan Williams är en kryddig och balanserad bourbon med tydlig karaktär av kolade ekfat, inslag av torkade aprikoser, nötter, knäck, kanel, smörkola och vanilj. Serveras som avec eller används som drinkingrediens. Läs mer.

Old Pulteney 12 Years Old Single Malt, 40% (Whisky) | 349kr
Maltig smak med fatkaraktär, inslag av ljunghonung, torkade aprikoser, vanilj, halm och citrusskal. Serveras rumstempererad som avec. Läs mer.

Teeling Rum Cask Small Batch, 46% (Whiskey) | 339kr
Teeling Whiskey Rum Cask Small Batch är lagrad på romfat som ger härliga toner av arrak, muscovado, vanilj och apelsinzest. Läs mer.

Cider

Magners Original Irish Cider, 4,5% (Halvtorr cider) | 17.90kr
Magners Original Irish Cider är en äppelcider skapad av 100% färskpressad äppeljuice. Varsam lagring på ekfat och den rena naturliga fruktjuicen är hemligheten bakom smaken hos Magners. Läs mer.

Skrivet av Michael Karlberg 16 april, 2019

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!