Nio fakta om gin.

Gin är en destillerad spritdryck smaksatt med enbär. Gin produceras framförallt i England och används huvudsakligen till drinkar som gin och tonic och Dry Martini. Visste du till exempel att namnet gin kommer från det nederländska namnet genever, som i sin tur kommer från latinets juniperus som är namnet på ensläktet till vilket enbusken (juniperus communis) hör. Här är 9 fakta om drycken gin.

Holländarna gjorde gin först.

“Feeling supersonic, give me gin & tonic” sjöng bröderna Gallagher i brittiska bandet Oasis 1994. Faktum är att engelsmännen upptäckte ginens stärkande egenskaper redan 350 år tidigare när de kämpade i trettioåriga kriget på 1600-talet i Holland och såg holländska soldater dricka Genever för att öka moralen innan de gick ut i strid. Uttrycket “Dutch Courage” (holländskt mod) föddes. Den holländska drycken tog man med sig hem till England, men det dröjde mer än hundra år innan engelsmännen fick sin egen variant som då fick namnet gin.

Londons Dry Gin – inte alltid från London.

Gin har inte samma geografiska begränsningar som cognac, scotch eller tequila. Endast en liten handfull London Dry Gin görs faktiskt i staden. Det finns dock 13 gin som har en geografisk beteckning. Den mest kända av dessa är Plymouth gin, som har gjorts i Plymouth, England sedan 1793.

 

Filippinerna dricker mest gin.

Den globala försäljningen av gin är nästan 60 miljoner lådor, och nästan hälften av detta förbrukas på Filippinerna. Landet dricker över 22 miljoner lådor av Ginebra San Miguel, och medan denna gin står för 43% av ginmarknaden har de flesta utanför Filippinerna aldrig hört talas om det. En av de mest populära filippinska dryckerna är Gin Pom som består av gin, vatten och pulver från torkad pomelofrukt. Andra stora gin-nationer är Spanien, USA och, naturligtvis, Storbritannien.

 

Svettigt.

Den amerikanska politikern och nästan-presidenten William Jennings Bryan var känd för att alltid lukta sprit trots att han aldrig rörde grejerna. Enligt boken Presidential Campaigns av Paul F. Boller led Bryan av otroliga svettningar under kampanjandet och tvättade därför sig själv och sina kläder i gin för att dölja pinsamma kroppslukter. Däremot luktade Byron som ett helt destilleri, vilket säkert inte var någon fördel.

 

Gin vid galgen.

Långt innan The Beatles, Monty Python och kungliga bröllop var offentliga avrättningar Englands favoritform av underhållning. Under 1700-talet var snackskombinationen varm gin och pepperkakor en favorit för de som tittade på de offentliga avrättningarna. Dåtidens popcorn och cola.

 

Churchill och Hitchcock älskade martini.

Sir Winston Churchill och Alfred Hitchcock hade mer gemensamt än sin storlek – de delade också en lika stor förtjusning för samma sorts martini, den skulle serveras utan vermouth. Hitchcocks martinirecept kräver ”fem delar gin och en snabb blick på en flaska vermouth”.

 

Ingen gör det bättre.

Är du sugen på att dricka världens bästa martini? Enligt många är Londons Dukes Hotel platsen att göra det. Martinin blandas vid din bordssida på en 100-årig vagn av finaste ädelträ. Det finns en gräns på två martinis per person då mängden gin i denna martini är relativt stor. Huruvida den gränsen tillämpades på James Bond-skaparen Ian Fleming när han rutinmässigt drack martinins på Dukes är okänd. Det som är känt är att du betalar ungefär 200 kr per martini för privilegiet.

 

Mycket, mycket skakad men definitivt inte rörd.

Om du vill irritera en bartender på en hektisk natt så ska du beställa en Ramos Gin Fizz. Denna New Orleans-födda cocktail kräver minst sex minuters skakning för att emulgera korrekt (en del insisterar på att 12 minuter är den magiska tiden). Drinken består av Old Tom gin, citronsaft, limejuice, äggvita, grädde, sockersirap, klubbsoda och apelsinblomsvatten. Vid New Orleans Mardi Gras 1915 anställde drinkens uppfinnare Henry Charles Ramos 35st bartenders för att klara av efterfrågan på hans krämiga, fluffiga och underbara skapelse.

 

Kunglig drink.

Drottning Elizabeth II favoritdrink är förmodligen ”Gin & Dubonnet”. Dubonnet är en apertifdryck baserad på vin och kryddor och som uppfanns 1846 för att skydda franska legioner från malaria i norra Afrika då den innehåller kinin. Det kungliga receptet är enligt uppgift 30 procent gin och 70 procent Dubonnet, med en isbit och en citronskiva.

World Gin Day firas den andra lördagen i juni varje år. 2019 infaller den dagen den 8 juni.

 

Ölkollen tipsar:

Caorunn Scottish Gin

Caorunn Gin lanserades 2009 och har snabbt blivit en storsäljare inom superpremium-kategorin. Tillverkningen sker på Balmenach Distillery i Speyside. Destilleriet grundades 1824 och ligger i hjärtat av whiskyområdet Speyside.

Langleys Old Tom Gin

Old Tom Gin är något sötare än den klassiska London Dry Gin och blev mycket populär under 1700-talet i England men i modern tid har denna gin-typ nästan glömts bort och få märken erbjuder Old Tom. Men stilen upplever en revival inom ”Craft Cocktail”-scenen och är ett måste för en bartender.

Langley´s är ett nytt ginmärke inom craft-destillery-scenen. Märket släppte sin första Gin 2013 och så sent som 2016 lanserades Langley´s Old Tom Gin. Succén har inte låtit vänta på sig och 2018 vann Langley’s Old Tom Gin en silver vid den internationella dryckestävlingen WORLD GIN AWARDS.

Skrivet av Michael Karlberg 26 februari, 2019

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!