anCnoc – Victoriansk ingenjörskonst i modern tappning
1894 var inte vilket år som helst utan ett år fyllt med händelser som kom att revolutionera inte bara skotsk whisky utan även en hel värld. Samma år som Tower Bridge öppnas i London började även råspriten flöda ur pannorna på Knockdhu Distillery i byn Huntley på den skotska landsbygden. Men hur hamnade destilleriet där?
Jo, för att få svaret på det måste vi backa några år och blicka ut över de ljungtäckta rullande bergen i östra Skottland. Det var nämligen där man bestämde sig för att bygga järnväg från Aberdeen till Elgin för att sedan kunna kopplas ihop med järnvägen mot Inverness. Detta bygge och tåglinje blev känd som The Great North of Scotland Railway och öppnade för trafik den 12 september 1854.
I och med järnvägens framfart så öppnades det upp för helt nya utsikter för drivna entreprenörer som var beredda att satsa på den nya teknologin och områdets möjligheter. En av dem var John Morrisson som såg potentialen i och runt kullen Knock Hill med närhet till böljande kornfält, det renaste av vatten från kullen samt en outtömlig mängd torv under den lila ljungen.
Platsen valdes även med hänsyn till den direkta kopplingen till järnvägsstationen i Huntly vilket i sin tur lät whiskyn flöda ut till en törstande omvärld. Man kan än idag se spår efter den järnväg som gick hela vägen fram till destilleriet. Själva byggnaden uppfördes i lokalt bruten grå granit och ritades av arkitektfirman Gordon & Macbey, där installerades två koleldade pannor som numera drivs med ångkraft.
Något som dock aldrig ändras är den hantverksskicklighet whiskyn produceras med. Rör och kranar löper som innanmätet på en ubåt vilket med van hand manövreras av de hårt arbetande ”Men of Knock” och kastar ett sken av uppfinningsrikedom över destilleriet och den viktorianska erans landvinningar inom ingenjörskonsten. Allt görs för hand med ett modernare inslag: en miniräknare benämnd ”datorn”.
Även i dessa dagar är man ytterst innovativa och man har vunnit priser bland annat för den bädd av grönska som tar hand om spillvatten från destillationen och kylningen av spriten.
Whisky som produceras på Knockdhu Distillery säljs under namnet anCnoc vilket betyder kullen på gaeliska och häntyder till den närbelägna kullen Knock Hill där man får sitt vatten ifrån till whiskyproduktionen.
anCnoc gör verkligen skäl för att vara en modern tradition där dåtid och nutid möts i samklang och man kan verkligen känna historiens vingslag på platsen. 1894 var även för oss i Sverige ett viktigt järnvägsår för då invigdes nämligen den norra stambanan mellan Stockholm och Boden av kung Oscar II, dessutom bildades ett särskilt bolag i Jämtland med uppgift att fånga Storsjöodjuret och där om något har vi en gemensam koppling med Skottland och det är värt att skåla i anCnoc med!
Slainte!
Ölkollen tipsar:
Skrivet av Michael Karlberg • 7 november, 2019