Burns Night – poesi, mat och dryck i Skottland.

Burns Night är firandet av poeten Robert Burns liv och hans poesi. Robert Burns är en av Skottlands största poeter av dikter på lågskotska. Oftast firar man denna dag nära poetens födelsedag den 25 januari. Dagen går även under namnet Robert Burns Day (Burns Nicht på lågskotska). I svenskan skulle denna dag kallas Burns Afton eller Robert Burns-dagen.

Lågskotska är ett sedan 1992 erkänt minoritetsspråk inom Europeiska unionen och talas idag av drygt 1,5 miljoner invånare, de flesta i de skotska lågländerna.

En Burnsmiddag (Burns supper) är höjdpunkten i firandet av den skotska poeten. Burnsmiddagar är vanligast i Skottland och Nordirland men firas faktiskt över hela världen. I en Nya zeeländska staden Dunedin, den största staden på södra Nya Zeeland, är traditionen kring Burns Night väldigt stark. Anledningen till detta är att Roberts Burns brorson, Thomas Burns var med och startade firandet i staden.

De första Burnsmiddagarna hölls redan i slutet på 1700-talet av Robert Burns vänner på årsdagen av hans död, den 21 juli. 1801 grundades det första Robert Burns-sällskapet och man startade traditionen att fira på poetens födelsedag, 25 januari, istället.

En typisk Burnsmiddag innehåller såklart den traditionella rätten Haggis, en rätt som hyllades av Robert Burns i dikten ”Adress to a Haggis”. Självklart innehåller en sådan middag också skotsk whisky och uppläsning av Robert Burns poesi.

Är du sugen på att skåla i Robert Burns minne så kan vi tipsa om följande drycker.

Whisky
Den skotska whiskyn är en central del i firandet av Robert Burns då man vid flera tillfällen skålar till hans minne under kvällen. anCnoc 12 YO passar utmärkt till ett sådant här tillfälle. Svenskfavoriten anCnoc 12 YO är en ytterst smakfull och balanserad single malt-whisky lagrad minst tolv år på amerikanska ekfat och på spanska sherryfat.

Klicka här för att se om anCnoc 12 YO finns på ditt lokala Systembolag.

Öl
När man pratar Skottland och öl är det oundvikligt att inte tänka på Innis & Gunn. Till en klassisk skotsk middag (eller svensk husmanskost för den delen) är Innis & Gunn The Original fantastisk. Innis & Gunn The Original är en fruktig och maltig öl med medelstor beska, inslag av fat, vanilj, torkad aprikos och honung. Avnjutes väl kyld.
Klicka här för att se om Innis & Gunn The Original finns på ditt lokala Systembolag.

Burns Supper

Det finns faktiskt ett standardiserat format för hur en Burnsmiddag ska gå till. Här följer en förenklad överblick över middagen.

Kvällens början

Kvällen börjar med att gästerna minglar som på vilken informell fest som helst.

Värdens välkomsttal

Väl vid middagsbordet så hälsar värden alla välkomna till middagen och förklarar att man är där för att fira Burns Night. Vid bordet ber man bordsbön. Vanligast är att man läser ”The Selkirk Grace”, en välkänd skotsk bordsbön. Den har hävdats vara skriven av Robert Burns men har faktiskt existerat sedan 1600-talet men då under namnen ”The Galloway Grace” eller ”The Covenanters’ Grace”. Den har dock fått namnet ”The Selkirk Grace” eftersom det sägs att Roberts Burns framfört den vid en middag hos The Earl of Selkirk.
Middagen inleds med en soppa. Oftast den skotska Scotsh Broth (skotsk buljong), potatissoppa eller Cock-a-Leekie (Tupp i purjolök).

Burns supper recipes - haggis, cheese, mash, veg

Haggis gör entré

Nu är det dags för middagens höjdpunkt, Haggisen. Alla står upp när huvudrätten bärs in på ett stort fat. Oftast bärs den in av kocken ackompanjerad av en säckpipeblåsare. Värden eller någon av gästerna reciterar sedan dikten ”Adress to a haggis”. Dikten består av åtta stycken.

Första stycket:

“Fair fa’ your honest, sonsie face,

Great chieftain o the puddin’-race!

Aboon them a’ ye tak your place,

Painch, tripe, or thairm:

Weel are ye worthy o’ a grace

As lang’s my arm.”

 

När dikten reciteras brukar den som läser även slipa och rengöra en kniv, för att sedan sticka den i haggisen och skära upp den. Detta betraktas av många som höjdpunkten på kvällen.

Middag

När dikten är klar så utbringar man en skål, i skotsk whisky såklart, till Haggisen. Därefter äter man Haggis tillsammans med ”neeps an’ tatties”, kålrot (neeps) och potatismos (tatties). Till alltsammans dricker man skotsk whisky.

“Immortal Memory”

En av gästerna håller ett kort men väl förberett tal om någon aspekt av Robert Burns liv och verk. Skål i skotsk whisky för Robert Burns.

“Appreciation”

Värden tackar gästen som hållit talet.

Toast to the Lassies (skål till flickorna/kvinnorna)

Ursprungligen var detta ett tacktal till kvinnorna som lagat maten. Idag är det ett mer underhållande tal där talaren pratar om sin syn på kvinnor, med ett humoristiskt inslag.

Efter talet dricker männen en skål för kvinnornas hälsa. Självklart med skotsk whisky i glasen.

Reply to the Toast to the Lassies (Svar på Toast to the Lassies)

Kallas ibland också för “Toast to the Laddies”. En kvinnlig gäst ger sin syn på den förre talaren och andra åsikter om män. Detta är också ett tal med humoristiska inslag och ska uppfattas som underhållning.

Sedan fortsätter man med fler tal och fler skålar. Till exempel skålar man ofta för landet eller staden man befinner sig i.

Verk av Burns

Efter alla tal så sjunger man sånger av Robert Burns. Utländska gäster kan också ombes att sjunga verk från sina länder.

Avslutande

Till sist ber värden en av gästerna att framföra gästernas tack (vote of thanks). Därefter blir alla ombedda att stå upp, hålla varandra i händerna och sjunga Auld Lang Syne och därmed avsluta kvällen.

 

Så nu är det bara att bjuda in dina vänner, googla fram lite Robert Burns dikter och ett recept på Haggis och bjuda på en riktig Burns supper den 25 januari.

 

Här kommer också en liten skotsk parlör om du råkar hamna bredvid en trevlig skotte på Burns Night.

dram  –  ett glas whisky

Wee dram – liten whisky

wee  –  liten

lumber  –  pojkvän/flickvän

Lassie – flicka/kvinna

uisge-beatha – whisky/livets vatten

glen  –  dal

barrie  –  utmärkt

blether  –  småprata

bonnie  –  vacker

braw  –  utmärkt

dinnae  –  vet/tror inte

dreich  –  blött väder

fitba  –  fotboll

breid  –  bröd

haggis  –  inälvsmat på får som kokas i fårmage

tatties – potatisar

tartan  –  rutigt ylletyg. Färg & mönster till klanen.

tube – dum person

Skrivet av Michael Karlberg 18 januari, 2024

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!