Saint Patrick – Irländarnas favorithelgon

Den 17 mars firas Saint Patrick's Day runt om hela världen. Firandet av Irlands skyddshelgon sträcker sig tillbaka till 1600-talet.

Saint Patrick’s Day är Irlands nationaldag och firas den 17 mars till minne av landets skyddshelgon, Saint Patrick, som även är känd som den person som införde kristendomen på Irland.

Chicagofloden färgas grön under högtiden.

Chicagofloden färgas grön under St Patrick’s Day.

Traditionen säger att Saint Patrick dog den 17 mars och begravdes vid katedralen i Downpatrick, en stad ca 3 mil söder om Belfast. Miljontals människor världen över klär sig i gröna kläder under denna högtid. Men det är inte bara människorna som färgas gröna den 17 mars. Allt från bakverk till floder färgas i den traditionella färgen som har anor ända tillbaka till 1680-talet.

Enligt legenden använde sig Saint Patrick av bladen
från trådklöver för att symbolisera treenigheten (trots att det egentligen bara är ett blad) när Irland skulle kristnas. Faktum är att många irländare skickar plantor av trådklöver till familj och vänner i samband med Saint Patrick’s Day.

Irländskt klöver, en s.k. shamrock

Irländskt klöver, en s.k. shamrock

Enligt gamla traditioner så lyfts restriktionerna för att få äta och dricka alkohol under påskfastan just under St Patrick’s Day. Kanske är det därför som traditioner att dricka irländsk cider, whiskey eller öl har blivit en så stor del av firandet.

Skrivet av Michael Karlberg 12 mars, 2016

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!