Boon Oude Geuze Mariage Parfait – nu på Systembolaget.
Boon Oude Geuze Mariage Parfait är en blandning mellan 95 % lagrad och 5 % ung lambic som bryggmästaren valt ut från de bästa ekfaten. Mariage Parfait betyder det perfekta bröllopet och det kan man verkligen förstå, giftermålet mellan Boons lambics ger är en len och fruktig öl som harmoniserar perfekt med fattonerna från lagringen. Inslag av vanilj, kryddnejlika och en balanserad syra. Nu finns Boon Oude Geuze Mariage Parfait tillgänglig på Systembolaget. Priset ligger på 39.90 kr för 375 ml belgisk ölkultur.
Ölet lagras tills alkoholhalten når 8% istället för 6,5% som en vanlig Gueze.
Lambic är grundformen av spontanjäst öl. Oblandad lambic är mycket sällsynt och har en ljus färg, lätt, torr, mycket syrlig smak utan beska och knappt någon kolsyra. Lambic har bara genomgått en jäsning som sker i flera steg. Lambic är mycket syrlig i karaktären, och väldigt lite kolsyra. Blandar man lambic från olika åldrar får man en gueuze.
Termen suröl syftar på ölets syrliga smak som uppstår genom jäsningstekniken, i det här fallet spontanjäsning, och inkluderar flera olika ölstilar såsom geuze och kriek. Spontanjäsning innebär att man inte tillsätter någon ”kontrollerad jäst” utan istället jäser ölet med hjälp av de mikroorganismer som finns naturligt i luften på bryggeriet. Detta tar betydligt längre tid och ger ett torrt, syrligt öl med vinös karaktär.
Brouwerij Boon – traditionell och trendig suröl från surölsmästaren.
På det anrika bryggeriet i den lilla byn Lembeek, där Brouwerij Boon idag driver sin verksamhet, har man tillverkat öl sedan 1685. En gång i tiden huserade det 43 bryggerier av spontanjäst öl i Lembeek, idag är det endast Boon som finns kvar.
Sedan 1978 drivs bryggeriet av Frank Boon som i högsta grad varit delaktig i att ge det traditionella belgiska ölet sin nuvarande status. På Frank Boons initativ togs 1995 en kvalitetsstämpling fram för att skydda traditionell geuze. Genom detta har skillnaden mellan traditionell geuze (en blandning av ung och en äldre lambic som vanligtvis legat på fat i 2-3 år) och filtrerad, kommersiellt bryggd geuze blivit tydligare för den breda ölpubliken. Detta blev även startskottet på en ny era för äkta lambic och geuze. Idag är efterfrågan på spontanjäst öl rekordstor och allt fler får upp ögonen för de sura godsakerna från Belgien.
Termen suröl syftar på ölets syrliga smak som uppstår genom jäsningstekniken, i det här fallet spontanjäsning, och inkluderar flera olika ölstilar såsom geuze och kriek. Spontanjäsning innebär att man inte tillsätter någon ”kontrollerad jäst” utan istället jäser ölet med hjälp av de mikroorganismer som finns naturligt i luften på bryggeriet. Detta tar betydligt längre tid och ger ett torrt, syrligt öl med vinös karaktär.
Skrivet av Michael Karlberg • 28 oktober, 2020