Hur kall ska ölen vara?
Vilken temperatur ölet har spelar en stor roll för smakupplevelsen. Vissa ölsorter smakar bäst väl kylda medan andra kommer till sin rätt vid 10-12 grader.
Många gånger serveras öl för kallt vilket leder till att den förlorar mycket av sin doft och smak. Prova gärna att servera ölen vid en lite högre temperatur nästa gång och se vad som händer med smakerna. Är ölen för kall kan du antingen vänta en stund eller helt enkelt värma glaskupan med handen. Är ölen däremot lagom kyld bör du istället hålla i glasets fot för att den ska behålla rätt temperatur.
På vissa flaskor hittar du den ultimata serveringstemperaturen utskriven, om det saknas så hittar du en generell guide här.
Ljus lager
Serveras väl kyld, cirka 5-8°C.
Mörk lager
Serveras vid cirka 8-12°C.
Porter och stout
Serveras källarsval eller rumstempererad vid 14-16°C
Ale
Serveras sval vid 10-14 °C.
Veteöl
Serveras väl kyld, cirka 6-8°C.
Spontanjäst öl
Serveras väl kyld, 6-8°C.
Skrivet av David Ask • 25 maj, 2015