Oktoberfest– sexton dagar i ölets tecken.

Oktoberfest är en traditionell tysk ölfestival som hålls en gång om året i staden München. Man börjar firandet sexton dagar före den första söndagen i oktober och dricker mängder med öl. 2012 drack tyskarna i München inte mindre än 3,6 miljoner liter öl. Oktoberfest firas på många ställen runt om i världen. 2018 firas oktoberfest 22 september till 7 oktober.

Oktoberfest arrangerades första gången 1810 i München och anses av vissa vara världens största folkfest. Festligheterna hålls på en plats som heter Theresienwiese i München. Platsen har fått sitt namn av Therese av Sachsen-Hildburghausen som år 1810 gift sig med den bayerska kronprinsen Ludwig. Bröllopet firades ordentligt på en äng utanför stadsportarna som senare blev Theresienwiese och det är det firandet som blev starten på det som idag är Oktoberfest.

Med anledning av festen bryggs ett särskilt oktoberfestöl. Ölet, som serveras i en typ av enliterskannor som kallas Maß, är bärnstensfärgat, och smakrikt. Det får bara tillverkas av lokala bryggerier i München. Ölutskänkningen sker i särskilda tält som rymmer upp till tiotusen gäster och kan ta två månader att resa.

Även om Oktoberfesten numera främst förknippas med öl var det först 1880 som stadens myndigheter tillät ölutskänkning i anslutning till festen. Inom några få år hade uppresandet av tillfälliga ölhallar blivit en av festens största attraktioner.

Oktoberfestfakta

  • Theresenwiese är 42 hektar stort. Själva festområdet upptar 31 hektar.
  • Under festen arbetar totalt 12 000 personer.
  • Oktoberfest omsätter omkring 9 miljarder kronor årligen.
  • Under de två festveckorna står området för cirka 13 procent av stadens energiförbrukning.
  • Det finns 1 800 toaletter och pissoarer på området.

 

Ölkollen tipsar om en tysk favorit.

Jever Pilsener: Jever är känd som ”ölvärldens Bordeaux” och är en smakrik pilsner med markerad beska. Jever står i en klass för sig när det gäller kvalitet och brygghantverk. Ölet har en ren, rostad och brödig doft med en hög halt av humle. Mycket stor beska och medelfyllig, ren och frisk smak. Jever är ett av Tysklands absolut mest kända ölvarumärken och bryggs sedan 1848 i den lilla nordtyska byn Jever. Se om den finns på ditt lokala Systembolag eller beställ här.

Skrivet av Michael Karlberg 20 september, 2018

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!