Hur hamnar röken i whiskyn?
Mången har stått och funderat på detta, hur blev whiskyn rökig? Jo, så här funkar det:
Det hela börjar oftast med sädesslaget korn som man blötlägger och helt enkelt lurar till att tro att det är vår. Det som händer då är att kornet börjar gro och stärkelsen i kornet ombildas till jäsbart socker. Sedan gäller det att ta vara på de finfina sockerarterna genom att torka kornet med till exempel torvrök i en kiln eller kölna på svenska (om man vill ha en rökig whisky).
Torvröken överför då något som kallas för fenoler till malten, det torkade kornet med andra ord. Fenoler är aromatiska kolföreningar som mäts i miljondelar ppm. Det sägs att vi människor är så känsliga för dessa fenoler att vi är bättre på att hitta rökighet i vår whisky än vad en haj är till att finna blod i vatten.
Under whiskyns lagringstid så kommer rökigheten sakta men säkert att avta genom utbytet med fatet och ofta gå över i mera blommiga toner. Vill man behålla så mycket rökighet som det bara går så jobbar vissa destillerier gärna med fat som tidigare innehållit whisky kanske en eller två gånger tidigare för då är fatet inte lika aktivt och kommer då lättare bevara rökigheten under lagringen.
Men vad är torv då? Torv eller på engelska peat är enligt oxford english dictionary följande:
“En mjuk svart eller brun substans skapad genom förmultning av växter under jordytan, speciellt i svala och våta områden. Det används som bränsle eller till att förbättra trädgårdsjord med”.
Gissa var det är svalt och vått? Jo i Skottland! Torven har även använts av skottarna till att värma sig med eller till att bygga hus av. Det finns även olika typer av torv som kan ge olika smakprofiler till whiskyn som jod, tjära, ostronskal eller elegant lägereld och nytänd brasa beroende på var någonstans den geografiskt kommer ifrån.
Här är två prisvärda rökiga skottar som du hittar på Systembolaget.
For Peat’s Sake Blended Scotch Whisky är en skotsk blended whisky från Angus Dundee Distillers med distinkt rökighet. Skotska Angus Dundee Distillers har över 60 års erfarenhet av att skapa kvalitetswhisky och med helt nya ”For Peat´s Sake” bryter man nu ny mark. Lorne Mackillop, legendarisk master blender på Angus Dundee har gjort allt för att hitta den perfekta smakprofilen för den kräsna svenska paletten. Pris 249 kr (70cl) och 140 kr (35 cl).
anCnoc Peated Sherry Cask Finish har mognat på ex-bourbonfat och sherryfat. Resultatet är en elegant whisky som kan skryta med anCnocs omisskännliga lätta, fruktiga toner men med ett djup av delikat rökighet och ett kryddigt avslut. anCnoc är vanligtvis känt för sin lätta icke-rökiga karaktär, men det senaste tillskottet i samlingen har Destillerichefen Gordon Bruce skapat med destilleriets arv och traditioner i åtanke – detta genom att förbli trogen till när Knockdhu grundades 1894, en tid då torv bröts för hand från marken och användes som en del av mältningsprocessen, vilket gav whiskyn en jordig, rökig smak. anCnoc Peated Sherry Cask Finish är tillverkad av kornmalt som har torkats tillsammans med lokal torv från Aberdeenshire, en hyllning till destilleriets arv som gett denna whisky sin subtilt rökiga smak. Pris 339 kr (70cl).
Skrivet av Michael Karlberg • 15 september, 2020
