Koll på IPA

India Pale Ale, eller IPA, är en av de ölsorter som fått sig ett rejält uppsving de senaste åren. Ölsorten härstammar från 1700-talet och kom till när stora mängder öl skulle skeppas till de törstande engelsmännen som var stationerade i Indien.

För att klara av den långa resan till havs bryggde man ölet till en högre alkoholhalt och tillsatte extra mycket humle. Resultatet blev ett friskt och beskt öl som inte bara överlevde seglatsen utan också passade perfekt i Indiens heta klimat.

I dag bryggs IPA i olika stilar, vissa är riktiga humlebomber medan andra har en mer balanserad karaktär. Det som är gemensamt för alla India Pale Ales, oavsett stil och ursprung, är att ölen är relativt besk med en tydlig humlekaraktär.

Den amerikanska IPA:n har ofta en högre alkoholhalt och kännetecknas av en markerad humlebeska och fruktig citrusarom. Man använder olika amerikanska humlesorter, exempelvis Cascade, Centennial och Chinook, vilket ger ölen en distinkt karaktär.

En IPA i brittisk stil är mer återhållsam och bryggs ofta på karamelliga maltsorter och inhemsk humle vilket ger ett mer blommigt och maltigt öl med balanserad beska. Brittisk IPA har en lägre alkoholhalt än sin amerikanska motsvarighet.

 

Tips:

Twisted

Twisted Thistle
Prisbelönt IPA från skotska Belhaven med fruktiga citrustoner och balanserad beska.

Skrivet av strateg 14 november, 2014

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!