Eld och rök från finska Teerenpeli Distillery, två finska lejon nu på Systembolaget

Världens bästa whiskyproducent 2020, Teerenpeli lanserar nu två finska singel malt whiskys av toppklass på Systembolaget, Teerenpeli KULO och Teerenpeli SAVU finns att beställa den 18/1 2021.

På andra sidan Östersjön i Lahtis puttrar pannorna vid Teerenpeli Distillery, detta destilleri som gått från klarhet till klarhet, från okänd till världskänd och nu sedan IWSC krönte dem till årets whiskyproducent 2020 har de nu helt klart stjärnstatus.

Teerenpeli Distillery grundades 2002 och har hänfört whiskyvärlden sedan dess och när efterfrågan blev större på deras produkter så byggdes ett nytt destilleri strax utanför stadskärnan 2015. Detta destilleri visar att med finsk sisu, skotska pannor och yrkesskicklighet kan man uträtta under.

De whiskys som nu släpps på den svenska marknaden är Teerenpeli KULO Single Malt Whisky som är en sjuårig sherryfatslagrad singel malt baserad på Teerenpelis lätt rökiga recept och har med sin stil och genuina karaktär utmärkt sig internationellt genom att kamma hem guld med 98 poäng vid den senaste IWSC galan. Till färgen är KULO som smältande farinsocker och i doft och smak finner man en elegant rökighet med toner av aromatiska russin, detta ger whisky en rondör utöver det vanliga.

Samtidigt släpps Teerenpeli SAVU Single Malt Whisky vilket är en vacker gyllengul skapelse som med fräscha fruktiga plommontoner och distinkt rökighet gör intryck av sällan skådat slag. Även SAVU är baserad på ett rökigt recept men här har 80% av whiskyn lagrats på ex-Bourbonfat och 20% på PX sherryfat vilket ger whiskyn en distinkt sherrysötma. Även SAVU tog hem guld på senaste IWSC galan och satte verkligen finsk whisky på världskartan.

Namnen till whiskyn kommer från finska termer inom svedjebruket och KULO representerar elden man bereder marken med och SAVU är röken som kommer från detta urtida sätt att skapa ny odlingsbar mark.

Företaget Teerenpeli är en familjekoncern baserad i Lahtis som bedriver verksamhet inom restaurang, bryggeri och destillerinäringen. Företaget ägs av Anssi och Marianne Pyysing och de driver tio restauranger runt om i Finland samt Teerenpeli Brewery & Distillery. De omsätter 14 miljoner Euro och har ca 100 anställda.

Teerenpeli KULO Single Malt Whisky
500 ml
50,7 %
749 kr
Nr: 5021602
Beställ Teerenpeli Kulo Single Malt Whisky här.

Teerenpeli SAVU Single Malt Whisky
500 ml
43,0%
599 kr
Nr: 5022702
Beställ Savu Single Malt Whisky här.

Skrivet av Michael Karlberg 19 januari, 2021

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!