Fem frågor till Don Barkley på Napa Smith

Vi har pratat öl med Don Barkley, bryggmästare på Napa Smith Brewery och en av USA:s mest erfarna och framgångsrika bryggare av hantverksmässig öl.

Hur kom du in på ölbryggning från början?

Genom vin faktiskt! Allt började med att min svåger Jim bjöd ner mig till Santa Cruz för att hjälpa honom brygga eget vin. Jag är inte den som tackar nej till en kul grej så jag åkte ner och hade en fantastisk dag. Vi lyssnade på bra musik, åt god mat, njöt av det vackra vädret och gjorde vin!

Sedan kom verkligheten ikapp mig. Jag frågade Jim när vi skulle kunna njuta av frukterna av vårt hårda arbete och svaret var förkrossande – nästa år! Jag kunde inte tro det, vänta ett helt år!? Jag får väl inflika att jag var 19 år gammal vid den här tidpunkten och att ett år lät som en livstid i mina öron. Efter lite efterforskningar upptäckte jag att öl däremot kunde göras på bara två veckor, vilket kändes klart rimligare. Ett par veckor senare hade jag inlett en livslång kärleksaffär med öl och ölbryggning.

Vilken är din största ölupplevelse?

Det går inte att välja en enskild händelse. Jag har bryggt öl i 44 år men något jag aldrig tröttnar på är möjligheterna att lära mig från andra bryggare och att testa deras senaste påhitt.

Sedan tycker jag det är helt fantastiskt att få dricka några av världens bästa öl i städerna där de tillverkats. För mig som bryggare är det otroligt viktigt att förstå ölets roll i samhället och det tror jag man bäst gör genom att uppleva öl i olika kulturer.

Don2

Vilken är din favoritöl?

Det är en omöjlig fråga! Jag skulle kunna svara ”det jag dricker nu” eller ”min senaste Napa Smith öl” men det går inte att välja en enda. I USA har vi ett enormt urval av öl för tillfället. Det finns så många olika stilar, som bryggs av tusentals olika bryggerier, alla med sin unika metod och tillvägagångssätt. Jag älskar några och avskyr andra.

De öl jag uppskattar mest är de balanserade skönheterna som kombinerar humlens kryddiga toner med maltens diskreta mjukhet. Sökandet efter nästa favoritöl tycker jag är fantastisk, för du vet aldrig när den kommer hamna framför dig.

Berätta om din ölfilosofi!

Jag är övertygad om att i varje öl vi dricker finns en del av bryggarens själ. Dessa människor har åtagit sig att göra den bästa öl de kan och i ett hantverksöl så märks det. Eftersom vi som bryggare är med i varje steg av processen, i varje droppe öl, så genomsyras ölet av det engagemanget. Det finns stora bryggerier som också gör fantastisk öl, men bryggarens själ är aldrig lika tydlig där.

Har du några spännande nyheter från bryggeriet?

Vart ska jag börja? Vi har flera spännande ölnyheter på gång. Bland annat ”Hop Java”, ett kaffeöl som snart lanseras! Tänk en Pale Ale med härligt balanserad kaffesmak, mmm! Vi kommer även göra en Imperial Stout lagrad på bourbonfat. Sist men inte minst har vi några riktigt roliga samarbeten på gång, bland annat med Greene King Brewery i England. Men mer om det längre fram!

NAPA

För dig som är nyfiken på att prova öl från Don Barkley’s Napa Smith Brewery hittar du deras Organic IPA här.

 

Skrivet av David Ask 23 juli, 2015

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!