Festivalkoll med Marianne Wallberg inför Stockholm Beer & Whisky Festival

Idag går startskottet för årets upplaga av Stockholm Beer & Whisky Festival, en av världens största öl- och whiskymässor som årligen lockar tiotusentals besökare. Vi passade på att ta ett snack med Marianne Wallberg, grundare, ölentusiast och festivalgeneral för att ta tempen på årets mässa.

Marianne Wallberg grundade Stockholm Beer & Whisky Festival 1992 och har under de drygt 20 åren gjort otroligt mycket för gemene mans intresse för öl och ädla drycker. Marianne har tack vare sitt engagemang varit en starkt bidragande faktor till att vi svenskar gått från att vara anonyma stor stark-konsumenter till ett av världens mest ölkunniga folk.

Hur många utställare kommer finns på plats på årets mässa?

Ungefär 220 utställare.

Har vi några spännande nyheter att vänta oss?

Absolut, det blir spännande nyheter bakom varje disk! Mässan är mer ”välfylld” än någonsin tidigare

Vad är ditt bästa tips till besökare på mässan?

Var nyfiken och fråga mycket! Mässan är till för att besökaren ska hitta sina egna smaker.

24:e mässan för dig i år, vilket är ditt bästa, eller kanske värsta, minne från alla dessa mässor?

Oj! De är så många, men det är absolut mest roliga minnen! Mina och alla de utställare och besökare som vill vara med, kommer jag att samla i en jubileumsbok som kommer ut till nästa jul. Ett kapitel per år och det blir ”allas vår bok”. Jag tar tacksamt emot minnen och foton från tidigare mässor!

Förra året besökte mer än 37 000 personer Stockholm Beer & Whisky Festival. Vad tror du det är som gör Stockholm Beer & Whisky till den mässan den är?

Att den är både seriös och rolig! För att vi har med så många extremt duktiga utställare, huvudmän och dryckesexperter. För att den står för ”kunskap utan pekpinnar”. För att vi har så många internationella gäster, och att den passar för alla, oavsett om man är kunnig eller nybörjare. Och så för att den är ”moderskeppet” bland ölfestivaler förstås!

SBWF

Du har fått massor av fina utmärkelser genom åren. Vilka priser är du mest stolt över?

Jag är väldigt stolt över att jag 2012 blev utsedd till ”Sveriges Ölperson”, det var första året det priset delades ut. Numera sitter jag i domarpanelen, tillsammans med Edward Blom (författare och gourmand) , Jan-Erik Svensson (Sveriges Ölguru), Jessica Heidrich (bryggare) och Hans Nordlöv (öldoktor). För ett par veckor sedan fick jag även utmärkelsen ”Årets Guldnubbe” av Spritakademien på Sprimuseét. Av ordföranden Steffo Törnqvist fick jag ett diplom i original av Ernst Billgren samt ett glas med 24 karats guld som Ernst Billgren också hade gjort. Mycket stolt blev jag så klart!

Vi har hört att du är extra förtjust i trappistöl. Berätta!

Det är jag absolut och jag ser verkligen fram emot att få prova en av mina absoluta favoriter, som nu kommer till Sverige för första gången på fat – Blå Chimay!

Visste du att Innis & Gunn lanserades för fösta gången någonsin på en marknad utanför Skottland på just din mässa?

Nej det visste jag inte förrän alldeles nyligen! Jag kommer definitivt att hänga i Innis & Gunn-montern någon av dagarna på mässan för att få veta mer.

Vi tackar Marianne för pratstunden och önskar ett stort lycka till på årets mässa. Ölkollen kommer självklart finnas på plats och anordnar flera spännande provningar under mässan, de kan du läsa mer om här. Hoppas vi ses i Nacka!

Bild SBWF 2

Skrivet av David Ask 20 september, 2015

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!