Härliga brownies med Chocolate Stout
Öl går alldeles utmärkt att använda sig av när man bakar. Här kommer ett mycket trevligt recept på chokladbrownies innehållande Young's Double Chocolate Stout.
Ölen finns i Systembolagets fasta sortiment. Nr 1606. Pris 19,90 kr.
Är du ett fan av chokladkakor och en härlig choklad-stout så har vi receptet för dig. Fantastiska brownies bakade med Young’s Double Chocolate Stout.
YOUNG’S DOUBLE CHOCOLATE STOUT BROWNIES
Ca 16 rutor
Förberedelse: 15 minuter
Tillagningstid: 20-22 minuter
Ingredienser
250 ml Young’s Double Chocolate Stout
150g mörk choklad (70% kakao)
175 g osaltat smör
200g mjukt ljust farinsocker
75g vetemjöl
50 g kakaopulver
2 stora ägg
Gör så här:
- Häll stouten i en bunke och låta skummet lägga sig. (Det som blir över kan du njuta av under tiden du bakar)
- Bryt chokladen i en stor skål, häll ner det tärnade smöret i skålen och placera över en kastrull med sjudande vatten. När chokladen och smöret har smält tar du bort från skålen och rör om till en slät smet. Slå i socker och låt svalna.
- Smörj samtidigt en 22 cm stor plåt med fett eller bakplåtspapper. Värm ugnen till 180C. Sikta mjöl och kakaopulver tillsammans.
- Vispa i äggen i den smälta chokladen med elvisp tills blandningen är glansig.
- Rör försiktigt i chokladblandningen i ölen och vänd sedan försiktigt i mjölet och kakaon.
- Häll i formen och grädda i 20-22 minuter tills den stelnat. Testa brownien med en trätandpetare och den ska vara något klibbig. Frestas inte att laga den längre då kakan förlorar sin karakteristiska ”fudgy” konsistens.
- Låt svalna i formen. Vänd ut och skär i fyrkanter, sila med florsocker om så önskas.
Källa: andyskitchen.co.uk
Young’s Double Chocolate Stout har en tydlig karaktär av mörk choklad med inslag av kaffe, lakritsfudge, kavring och pomerans. Brunsvart färg och en stor rostad doft med inslag av kaffe, kakao och mörkt bröd.
Passar perfekt till chokladdesserter eller bara att avnjuta som den är.
Bakom ölet ligger Wells & Young’s, Storbritanniens största privatägda bryggeri. Wells & Young bestod från början av två bryggerier, Charles Wells och Youngs, som 2006 slogs samman och tillsammans utgör en stark aktör på den internationella ölmarknaden.
Charles Wells startade bryggeriet i Bedford år 1876 och har under årens lopp mottagit en rad priser och utmärkelser, både i Storbritannien och runt om i världen. Även Young´s bryggeri har gamla anor och startade sin verksamhet i Wandsworth 1581. Liksom Charles Wells brygger man kvalitativ öl och har tilldelats en rad priser för sina produkter. Idag bryggs ölen från Wells & Youngs i bryggeriet i Bedford.
Skrivet av Michael Karlberg • 2 november, 2016