Belhaven Brewery – skotsk craft beer sedan 1719

Det anrika bryggeriet Belhaven ligger vackert inbäddat bland de böljande kornfälten på Skottlands östkust, strax utanför en liten stad vid namn Dunbar. Tack vare den rika tillgången på korn och vatten från en artesisk brunn är det den idealiska platsen för ölbryggning.

Den tidigast dokumenterade produktionen av öl vid Belhavens bryggeri är 1719 men troligtvis har bryggeriet existerat ända sedan 1500-talet. År 1719 tog John Johnstone över Belhaven och det var i samband med det som bryggeriet blev kommersiellt.

Efter 300 obrutna år av ölbryggande på samma plats är Belhaven Skottlands äldsta bryggeri som fortfarande är i bruk. Trots sin långa historia är bryggeriet allt annat än bakåtsträvande och har i alla år varit i framkant när det gäller ölbryggningens utveckling. Detta har gjort att man gått från att vara ett i mängden av lokala småbryggerier till att idag vara ett av Skottlands mest framstående bryggerier.

Mäskfat på Belhaven Brewery

Mäskfat på Belhaven Brewery

Genom bryggeriets långa historia har några grundläggande punkter förblivit oförändrade; all öl bryggs på det gamla bryggeriområdet, man använder 100 % skotsk kornmalt, vattnet i varje öl tas från bryggeriets egen brunn och Belhavens unika jäst används till all ale och stout. Även om ölen är alltigenom skotsk, från råvaror till medarbetare, har succén sträckt sig långt utanför landets gränser. Idag uppskattas ölen från Belhaven av ölentusiaster runt om i världen.

Från bryggeriet kommer några av Skottlands mest sålda ales, bland annat den smakrika IPA:n Twisted Thistle och den populära golfölen St Andrews Ale.

2019 firar bryggeriet 300! år som bryggeri och detta gör man med en jubileumsöl som man valt att kalla 1719. Det är en Pale Ale som är trippelhumlad med Centennial-, Mandarina-bavaria- och Galaxyhumle. En humlesort för varje århundrade.

Twisted

Twisted Thistle IPA

Skrivet av strateg 25 april, 2015

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!