6 saker du antagligen inte visste om rom.

Rom är utan tvekan en av världens mest populära spritdrycker. Men denna uråldriga dryck har en hel del historia som man kanske inte känner till. Här är 6 fakta om rom som du kanske inte kände till.

Sjömän levde på rom.

Förr i tiden drack pirater och sjömän inte rom bara för nöjets skull. För att besättningen inte skulle få vätskebrist hade man oftast tre flytande drycker på skeppen: vatten, öl och rom. Först drack man vattnet. Eftersom vatten var den vätska som snabbast tenderade att bli dålig dröjde det inte länge innan besättningen fick ge sig på ölet – vilket har en längre hållbarhet. När sedan ölet tog slut fick man gå vidare till att dricka rom vilket kunde förvaras länge i skeppet innan det blev dåligt. Men det fanns en klar nackdel – rom tenderar ge en viss berusningsgrad.

Den brittiska flottan ransonerade ut rom.

Faktum är att man fram till 1971 (1971!) ransonerade ut en daglig ranson av rom, denna kallades ”tot”. Den sista ransonen levererades 31 juli 1971 på en dag som har kommit att kallas ”Black Tot Day”. En del sjömän sörjde romransoneringens dagar genom att bära en svart armbindel denna dag. Om man fick en andra ranson rom av den brittiska flottan så kallades den ”splicing the mainbrace”. Ursprungligen var det en order att utföra ett av de svåraste reparationsjobben ombord på ett skepp.

De första romdrinkarna.

Självklart drack inte sjömän och pirater enbart romen rent. Ibland blandade man ut romen med vatten för att skapa en grog eller med vatten, socker och muskot för att göra en bumbo. Idag är populära romdrinkar mojito och Mai Tai.

Rom har ett mörkt förflutet.

Historiskt sett så var romindustrin starkt förknippad med den Karibiska sockerrörsindustrin vilken förr i tiden var en del av triangelrutten som också involverade melass och slavar.

Begravd i en romtunna.

När amiral Nelson dog i slaget vid Trafalgar 1805 så bevarades hans kropp i ett romfat innan han lades till sin sista vila i Sankt Pauls-katedralen i London.

Tvätta håret i rom.

På 1800-talet tvättade människor håret i rom då de trodde att det skulle ge tjockare hår. En del tror än idag att det hjälper mot håravfall.

Skrivet av Michael Karlberg 5 juni, 2019

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!