Hur hamnar röken i whiskyn?

Mången har stått och funderat på detta, hur blev whiskyn rökig? Jo så här funkar det:

Det hela börjar oftast med sädesslaget korn som man blötlägger och helt enkelt lurar till att tro att det är vår. Det som händer då är att kornet börjar gro och stärkelsen i kornet ombildas till jäsbart socker. Sedan gäller det att ta vara på de finfina sockerarterna genom att torka kornet med till exempel torvrök i en kiln eller kölna på svenska (om man vill ha en rökig whisky).

Torvröken överför då något som kallas för fenoler till malten, det torkade kornet med andra ord. Fenoler är aromatiska kolföreningar som mäts i miljondelar ppm. Det sägs att vi människor är så känsliga för dessa fenoler så att vi är bättre på att hitta rökighet i vår whisky än vad en haj är till att finna blod i vatten.

Under whiskyns lagringstid så kommer rökigheten sakta men säkert att avta genom utbytet med fatet och ofta gå över i mera blommiga toner. Vill man behålla så mycket rökighet som det bara går så jobbar vissa destillerier gärna med fat som tidigare innehållit whisky kanske en eller två gånger tidigare för då är fatet inte lika aktivt och kommer då lättare bevara rökigheten under lagringen.

Torvfält i Skottland.

Men vad är torv då? Torv eller på engelska peat är enligt oxford english dictionary följande:

“En mjuk svart eller brun substans skapad genom förmultning av växter under jordytan, speciellt i svala och våta områden. Det används som bränsle eller till att förbättra trädgårdsjord med”.

Gissa var det är svalt och vått? Jo i Skottland! Torven har även använts av skottarna till att värma sig med eller till att bygga hus av. Det finns även olika typer av torv som kan ge olika smakprofiler till whiskyn som jod, tjära, ostronskal eller elegant lägereld och nytänd brasa beroende på var någonstans den geografiskt kommer ifrån.

Skrivet av Michael Karlberg 15 september, 2020

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!