4 tips till dig som vill lagra öl

Hur mycket vi än önskar så håller sig inte en öl för alltid. En del öl ska drickas så färska som möjligt medan en del går alldeles utmärkt att lagra en längre tid. Hur ska man då veta om en öl kan sparas till nästa tillfälle och hur kommer den stå sig om jag lämnar den i källaren i flera år? Här kommer lite tips på hur du kan tänka när du ska förvara din öl.

Tyvärr finns det ingen specifik tidslinje för när en öl åldras och blir ”ofräsch”. Men det finns några regler man kan förhålla sig till för att se om ölen går att lagra.

 

1. Hög alkoholhalt

Generellt har alkohol en konserverande effekt i alla sammanhang. Ju högre alkoholhalt ölen har ju längre kan du lagra den. Helst bör den ligga över 7%.

2. Rätt ölstil

Vissa ölstilar är bättre att lagra än andra. Är det en suröl eller en rököl så kan du oftast ta det lugnt och låta den stå i källaren länge. Exempelvis lambic producenten Boon’s produkter har ett bäst föredatum som ligger 20 år fram i tiden. Därutöver kan de i rätt förhållanden lagras i säkert 20 år till.

Surölsmästaren Frank Boon diskuterar lagring.

Ale brukar generellt utvecklas mycket väl då ölet lagras. Tumregeln är att ju mörkare ölen är desto bättre lagringsegenskaper har den. Oftast har dessa öl hög alkoholhalt (över 7 procent) och även en del sötma.

Ölstilar som fungerar utmärkt att lagra:

  • Belgisk mörk ale
  • Trappist (ingen stil, men ofta lagringståliga ölsorter)
  • Barley wine
  • Strong ale
  • Old ale
  • Barrel aged ale
  • Imperial stout & porter
  • Geuze
  • Flamländsk röd- och brunöl

Vissa öl säljs opastöriserade med jäst kvar i flaskan vilket gör att ölet utvecklas extra bra över tid.

3. Optimala lagringsförhållanden

Temperaturen i din ölkällare bör ligga mellan 8-12 grader (ju varmare desto snabbare mognar ölet). Det viktigaste är dock att temperaturen är jämn över tid.

Lagar du öl med naturkork är det bra om det finns en viss luftfuktighet så att inte korken torkar. Tänk på att ett kylskåp oftast håller för låg luftfuktighet.

Det ska naturligtvis vara mörkt i din ölkällare. Solljus är ölets värsta fiende.

En av världens största samlingar av lagrad öl göms här inne.

4. Lagra din öl stående

Öl ska förvaras stående. Var du än väljer att förvara din öl så se till att de inte ligger ner. Att förvara ölet stående minimerar ölets yta som kommer i kontakt med luften i flaskan. Ju mindre luft som kommer i kontakt med ölen ju mindre blir oxideringen av ölet. Därmed har också storleken på flaskan betydelse. Och tumregeln lyder; storleken har betydelse. 🙂

Det råder en stor debatt om hur man ska lagra en öl med naturkork. Stående upprätt eller lägga den ner som ett vin. Det som ändå verkar vara det sätt som gynnar ölen mest är att lagra den stående. Världsberömda trappistbryggeriet Chimay, som har en av världens största samlingar av lagrad öl, förvarar alla sina öl stående.

Att förvara en öl liggande under lång tid kan skapa en jästring (eller vattenmärke) inne i flaskan, som inte kommer att lösa sig. Att lagra en öl upprätt kommer att säkerställa att jästen komprimeras till botten av flaskan.

Innis & Gunn Vintage är såkallad bottle-conditioned, där man lämnat jäst kvar i flaskan.

Skrivet av Michael Karlberg 26 februari, 2018

Har du fyllt 25?

Olkollen.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år. Stämmer det på dig?

Ja, släpp in mig på sidan

Nej, ta mig till Google istället

X

Få bättre ölkoll och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!