Lär känna din tjeckiska öl
Att tjeckerna älskar sin öl råder det ingen tvekan om. Med en lång tradition av ölbryggande levererar man öl i absolut världsklass. Det finns bevis på att man har bryggt öl i Tjeckien sedan 1100-talet och redan under medeltiden så odlade man humle i landet. Tjeckien har också den högsta ölkonsumtionen per capita.
Den vanligaste ölen i Tjeckien är den världsberömda tjeckiska lagerölen och pilsnern. Pilsner är namnet på en ljus öltyp med karakteristisk beska. Den första pilsnerölen bryggdes i Plzeň (därav namnet pilsner) 1842 av bryggmästaren Josef Groll, som ursprungligen kom från Bayern, men som hade anställts av bryggeriet Plzensky Prazdroj för att förbättra kvaliteten på ölet.
Självklart förekommer det andra typer av öl i Tjeckien men det är den ljusa lagern, av pilsnertyp, som tillverkas i störst utsträckning.
Historiskt så bryggs ölen i Tjeckien i två varianter, 10 grader och 12 grader. Det är graderna på stamvörtstyrkan (halten jästbart socker i stamvörten) som avses.
I den första pilsnern man bryggde 1842 så använde man sig av Saaz-humle som kommer från staden Žatec (Saaz på tyska). Denna humlesort kännetecknas av sin mildhet och sin blommiga och gräsiga karaktär. Eftersom Saazhumlen inte är så besk så används den oftast nuförtiden i slutet av vörtkoket.
Den tjeckiska lagern är känd för sin rena smak med balanserad beska. Jämför med en tysk pilsner så är den tyska beskare och den tjeckiska något sötare. Den tjeckiska ölen är också oftast något fylligare än den tyska. Vattnet spelar så klart en viktig roll i ölbryggandet. I Tjeckien är vattnet mjukt medan det i Tyskland oftast är hårt. Mjukt vatten är fördelaktigt när man brygger öl med mycket humle och lämpar sig särskilt bra till ljus öl.
Ölkollen tipsar:
Zubr Gradus – Ny tjeck på systembolaget
ZUBR Gradus är en ljus premiumlager bryggd på flera utvalda tjeckiska humlesorter – särskilt den aromatiska Žatec-humlen från Tršice-regionen – som ger ölet sin friska doft och mjuka beska. Malten kommer från Mähren (Moravia), Tjeckiens östra region känd för sina jordbrukstraditioner. Här används en särskild blandning av klassisk moravisk malt och den specialutvecklade varianten karapils, som ger ölet en djupare fyllighet och en vacker gyllene färg med nyanser av bärnsten och honung.
ZUBR är idag Tjeckiens mest prisbelönta bryggeri, med över 60 medaljer i tävlingar som Pivex Gold Cup, The Czech Beer Contest och European Beer Star. År 2022 utsågs bryggeriet till det mest prisade i Tjeckien under de senaste 30 åren – ett erkännande som vittnar om kontinuerlig kvalitet i världsklass.
Tjeckisk ölparlör:
Skål = Na zdraví!
Ölstuga = Pivnice
Ölkorv = pivní klobása
En öl tack = Jedno pivo prosím
Väldens mest öldrickande nationer per capita/år:
1. Tjeckien – 152,1 liter per person
2. Österrike – 106,5 liter per person
3. Litauen – 103,3 liter per person
4. Irland – 100,6 liter per person
5. Kroatien – 94,2 liter per person
Siffror från 2023.
Skrivet av Michael Karlberg • 4 september, 2018
